Raja Salman : PROTUN Alih Isu Untuk Elak Malu

Kedatangan Raja Arab Saudi bersama delegasinya ke Malaysia semalam boleh dikira sebagai satu petanda bahawa negara ini sememangnya baik untuk dijadikan hub pelaburan di rantau ASEAN.

 
Walaupun baru semalam Raja Arab Saudi Raja Salman mendarat di KLIA, sebenarnya perancangannya sudah lama dibuat untuk program itu.

 

Maka atas sebab itulah hampir 100 MOU akan ditandatangani oleh kedua dua pihak.

 

Jika diikutkan pada ucapan Mohd Ali Rabea iaitu Secretary General of the Council for Arab Economic Unity , The Arab League kepada BERNAMA seawal tahun 2012 lagi , beliau memberitahu negara Arab akan “redirect” dana mereka ke negara Asia Tenggara terutamanya Malaysia.

 

Ini memandangkan kajian mereka bahawa rantau Asia Tenggara seperti Malaysia adalah lebih selamat berbanding Asia Barat dan Timur Tengah.

 

Maka tidak hairanlah mereka membawa delegasi yang besar mengikuti Raja Salman.

 

Antara yang dibincangkan adalah sektor ternakan seperti ayam , di mana mereka mahu ayam halal dari Malaysia di bawa ke negara Arab dari Malaysia dengan sejumlah yang besar.

 

Selain itu perjanjian ketenteraan, rel keretapi elektrik dan bidang pelajaran juga turut ditandatangani.

 

Dalam hal minyak pula Malaysia dijangka menandatangani perjanjian kerjasama dengan syarikat minyak ARAMCO. Perjanjian dua hala untuk menjamin keuntungan kedua dua belah pihak.

 

Inilah antara cubaan menipu oleh pihak ProTun yang mendakwa kononnya Arab Saudi bukan mahu membantu tetapi mahu ambil kesempatan ke atas Malaysia.

 

Tun Mahathir cuba perlekehkan lawatan Raja Salman kerana beban menampung malu apabila kisah RM2.6 billion yang dikatakan dicuri oleh Najib Razak dari wang 1MDB dan bukan wang dari Arab, telah terjawab apabila si pemberi datang berjumpa dengan si penerima.

 

Jika Najib mengunakan nama mereka tentu sekali mereka akan menafikan dan menyaman Najib Razak.

 

Tetapi semua pun tahu Najib tidak perlu berusaha keras menangkis hal ini kerana ianya sudah pun terjawab.

Sebaliknya Tun Mahathir masih terkiyal kiyal mencari bukti wang RM2.6 itu sebagai wang 1MDB dan sehingga kini telah mengunakan segala sumbernya untuk mencari maklumat dari bank penerima dan bank pengeluar namun tarikh pun tidak wujud.

 

Sebaliknya cubaan mengenakan Najib Razak mengunakan salah seorang Tan Sri menemui jalan buntu kerana demi mahu mencipta dakwaan satu tarikh kejadian dan kecurian perlu ada dan ini gagal dicipta lalu semua rancangan terpaksa dibatalkan.

Aib Tun Mahathir amat besar , kerana tuduhannya secara tidak langsung dikira sebagai fitnah.

 

Malah jika Raja Salman tidak datang ke negara ini pun Tun Mahathir boleh membuat temujanji pergi ke negara Arab Saudi kerana Tun Mahathir dikira amat popular di negara Arab dan sudah tentu tiada masalah untuk diterima mengadap.

 

Tetapi pemimpin negara Arab ini tahu dan dengar siapa yang gelar mereka “tok arab gila”.

 

Begitu juga , seperti yang dikatakan oleh Arul Kanda, dia bersedia untuk menemui Tun Mahathir untuk menjelaskankan isu 1MDB tetapi Tun Mahathir tidak berminat kerana matlamat dia bukanlah kebenaran tetapi mahu menjatuhkan Najib Razak. Isu 1MDB adalah “alat” untuk menjatuhkan Najib semata mata.

Kini nyata sekali kedudukan puak anarki Tun Mahathir dalam keadaan “lowest” sekali. Satu persatu “setback” diterima olehnya.

 

Selain diejek dikeji pada majlis Reformis, dia juga bakal menghadapi RCI berkenaan wang negara yang hilang. Tiada berita baik langsung menyebelahi Tun Mahathir.

 

Sebaliknya orang yang disasarkan kejian iaitu Najib Razak menerima berita baik satu demi satu. Kemenangan pilihanraya kecil berganda. Kejayaan ekonomi dagangan dengan negara China dan Arab Saudi bertambah dan makmur.

 

Maka usah tekejut jika terkeluar kenyataan berbau busuk dari Tun Mahathir dan perwira tuanya, kerana perjuangan mahu naikkan anaknya masih belum berjaya dan waktu semakin kritikal dan atas sebab itulah kemarahan dan dendam akan bertambah kuat.

 

Mustahil Tun Mahathir akan memuji kerja baik Najib Razak, mana mungkin kerja baik boleh tumbangkan Najib, hanya kisah yang tidak baik sahaja yang sesuai untuk tujuan itu dan Tun Mahathir serta kuncunya sedang berusaha sedaya upaya memberi gambaran buruk bukan kerana ia benar buruk tetapi kerana keburukan yang digambarkan adalah nyawa politik songsang Mahathir.

 

Tulisan :
Beruang Biru
BB302, Isnin
27 Februari 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.