Josiah Pilih Jalan Sendiri

Kuala Lumpur – Hasrat mendapatkan khidmat bekas pelumba trek negara, Josiah Ng sebagai pengurus pasukan berbasikal trek tidak kesampaian, apabila jaguh trek itu memutuskan untuk memilih kerjaya lain.

 

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata, pihaknya dan Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) akur dengan keputusan pemenang pingat gangsa Sukan Asia 2014 di Incheon itu.

 

“Kita telah bincang mengenai cadangan melantik Josiah (selaku pengurus pasukan). Tetapi malangnya, Josiah melahirkan pandangan yang berbeza, di mana beliau mempunyai fokus sendiri untuk memajukan kariernya sendiri,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Jawatankuasa Kerja MSN, hari ini.

 

Menurut Ahmad Shapawi, Ng memilih untuk mengembangkan kerjayanya dalam bidang penyiaran sukan, di samping memberi fokus kepada perniagaan.

 

Ng, 35, mengumumkan untuk bersara daripada dunia berbasikal, selepas pembabitan selama 15 tahun, dengan penyertaan terakhirnya di Kejohanan Asia (ACC) di Korat, Thailand, baru-baru ini.

 

Pelumba kebangsaan kelahiran Filipina itu pernah menerima anugerah Olimpian pada 2004, selepas muncul pelumba Malaysia pertama yang beraksi pada pusingan akhir acara berbasikal di temasya Sukan Olimpik di Athens.

 

Kemunculan Ng yang pertama kali meraih pingat perak pada Sukan Asia di Busan, Korea Selatan, pada 2002 membuka lembaran baru buat sukan berbasikal trek negara.

 

Selain di Busan, Ng merupakan pemegang pingat perak acara keirin Sukan Asia di Doha, Qatar (2006) dan pingat emas Sukan Komanwel di Delhi (2010).

 

Ng juga muncul pelumba pertama bukan dari Australia untuk memenangi kejohanan berbasikal ‘Melbourne Cup on Wheels’ di HiSense Arena, Melbourne pada 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.