Pereka Yang Menyesali Ciptaan Mereka

“Saya tidak pernah gagal. Namun, saya telah menemui 10,000 cara yang sebenarnya tidak berfungsi.”

Begitulah kata Thomas A. Edison.

Dunia hari ini telah berkembang dan menjadi moden kerana pemikiran orang-orang hebat dari seluruh dunia.

Orang-orang ini bermimpi tentang apa yang paling mustahil difikirkan mereka berjaya menjadikannya kenyataan.

Keinginan, tekad dan kepintaran mereka menjadikan kehidupan lebih baik kepada kita semua.

Tetapi di kalangan genius yang benar-benar mengubah dunia, terdapat beberapa orang daripada mereka yang menyesal dengan ciptaan sendiri.

Idea yang dilahirkan dalam fikiran seseorang mungkin mempunyai niat yang paling ikhlas, tetapi kemudiannya ada perintis yang membentuk dan mengubahnya mengikut keperluan mereka.

Kadang-kadang penemuan orang yang hebat ini digunakan dengan cara yang tidak masuk akal dengan apa yang pernah dibuat. Ia untuk tujuan kebaikan manusia namun, menjadi sesuatu yang buruk bagi kemanusiaan itu sendiri.

Alfred Nobel

Dinamit Sejarah kehidupan Alfred Nobel sangat menarik.

Lelaki ini adalah seorang jurutera yang melatih perintis kemudian menjadi sinonim dengan perkataan “damai”, sekali gus menerima Anugerah Hadiah Nobel.

Pada tahun 1860, dia mencari jalan untuk meletupkan batu dengan sempurna dan mendapati bahawa pencampuran nitrogliserin dengan silika akan menimbulkan tampalan yang kini dinamakan dinamit.

Walau bagaimanapun, apabila dia melihat orang menyalahgunakan ciptaannya dengan cara yang membahayakan dan membunuh orang, dia menyesali dengan hasil penemuannya sendiri.

Atas permintaannya, dia memutuskan bahawa sebahagian besar asetnya digunakan untuk mewujudkan asas yang mampu memberi ganjaran kepada pembawa perubahan positif di dunia.

Dan hingga hari ini, melalui asasnya, beliau menghormati kerja sesiapa sahaja di seluruh dunia yang bertujuan untuk menjadikan dunia dalam keadaan yang lebih baik.

Kini, walaupun dia tidak hidup untuk melihat perkara itu berlaku, tetapi dia telah berjaya menyesali penciptaannya, ia sebagai salah satu kemenangan terbesar bagi umat manusia.

J. Robert Oppenheimer

Robert Oppenheimer, yang dianggap oleh ramai orang sebagai pencipta bom atom, memegang jawatan Los Alamos Lab Director semasa Perang Dunia II.

Pada masa itu, negara-negara di dunia bertempur antara satu sama lain.

Berjuta-juta orang yang tidak bersalah mati setiap hari dan seolah-olah perkataan kedamaian masih jauh.

Apabila mencipta bom atom, semua orang dalam pasukan penyelidikan Los Alamos Lab percaya bahawa mereka akan mewujudkan dunia yang lebih selamat untuk diri mereka sendiri dan warganya.

Bagaimanapun, selepas melihat kematian dan pemusnahan jutaan orang Jepun, mereka menyesal membuat bom itu.

Oppenheimer pada tahun-tahun terakhir beliau bercakap tentang bagaimana perang telah membuat orang mati dan merasakan mereka telah membuat kesilapan besar dalam mewujudkan senjata pemusnah besar-besaran.

Bom atom memang berhasil memenangi perang bagi Amerika tetapi dengan cara yang paling dahsyat dan kejam.

Mikhail Kalashnikov

Mungkin ramai orang tidak tahu nama ini. Tetapi dapat dipastikan jika seluruh dunia, terutama dari tentera dan pejuang akan mengetahhui ciptaannya, … AK-47 yang disifatkan sebagai legenda.

Mikhail Kalashnikov, pencipta AK47 yang sangat berbahaya ini menjadi salah satu daripada mereka yang menyesal penemuannya.

Mikhail meninggal pada tahun 2013, dan dia meninggal dunia dengan melihat fakta bahawa dia telah mencipta senjata yang menjadi keganasan bagi manusia.

Semasa membuat senapang itu, beliau tidak pernah menganggap bahawa senjata itu adalah senjata pilihan yang paling popular untuk geng, pengganas dan diktator di seluruh dunia.

Pada tahun-tahun terakhir sebelum kematiannya, beliau menghantar surat ikhlas kepada ketua Gereja Ortodoks Rusia dengan beberapa soalan yang membebankan fikirannya.

Dia bertanya-tanya apakah dia adalah orang yang bersalah sehingga menyebabkan kematian berjuta-juta orang, akibat senjata penciptaannya selama bertahun-tahun?

Dia bertanya-tanya, kenapa Tuhan membenarkan manusia mempunyai dorongan dan kemampuan yang sangat kejam, tamak serta agresif.

Dong Nguyen

Masa untuk beralih kepada kandungan yang lebih ringan.

Dunia tidak lagi memerlukan cerita sedih sekarang.

Beberapa tahun yang lalu, permainan dalam talian membuatkan dunia menjadi ketagihan pada permainan tersebut.

Permainan ini adalah “Flappy Bird” dan orang yang menciptakannya adalah Dong Nguyen.

Ia mungkin terdengar aneh, tetapi hasil popularitinya menggila pada masa itu sehingga pada akhirnya dia mula membenci produknya.

Jika pencipta permainan lain merasa dihormati melihat dunia menyukai ciptaan mereka, Nguyen merasakan sebaliknya.

Pada akhirnya, Flappy Bird Game berjaya menghasilkan hampir $ 50,000 setiap hari yang tentunya jumlah yang luar biasa untuk pemaju permainan bebas yang kerdil. Tetapi perhatian yang diterimanya mula mengganggu kehidupannya.

Dia mengambil keputusan untuk kembali kepada kehidupannya yang sederhana, daripada menjadi sasaran kegilaan manusia atas ketagihan terhadap sebuah permainan.

Ethan Zuckerman

Ada satu perkara yang benar-benar mengganggu apabila anda berada di internet, dan ia tiba-tina sahaja muncul.

Ia dikenali sebagai pop up yang hadir secara tiba-tiba di mana-mana sahaja. Walaupun anda melakukan sesuatu yang sangat penting dengan komputer anda. Ia pasti akan membuat anda berfikir bahawa timbulnya pop up yang sangat mengganggu.

Menariknya, orang yang menciptakannya juga mengalami perasaan yang sama seperti kita. Ethan Zuckerman bekerja untuk Tripod.com pada tahun 90an, sebuah laman web yang memasarkan kandungan dan perkhidmatan.

Syarikat itu berubah menjadi penyedia perkhidmatan hosting berasaskan web di mana mereka perlu membuat lebih banyak wang daripada pengiklanan untuk memastikan perniagaan berjalan.

Dan dari keputusan itu dia mencipta barangan digital yang paling jahat dan menjengkelkan di dunia internet yang disebut sebagai “pop up”.

Penemuan ini pada asalnya dicipta supaya tidak perlu bimbang tentang kandungan kandungan yang muncul dari iklan di laman web mereka.

Sebagai contoh, iklan mengenai promosi syarikat besar laman porno menggunakan pop up Zuckerman dimana cara untuk memaparkan iklan dalam tetingkap berasingan dari laman web yang berkaitan.

Walaupun dibuat dengan niat baik, Ethan Zuckerman dalam wawancaranya meminta maaf kerana menciptanya.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.