Pemimpin Politik Anti-Islam Jerman Akhirnya Masuk Islam

SEORANG ahli politik Jerman paling kanan, yang partinya mendakwa ‘Islam bukan milik Jerman’ telah meletak jawatan dan akhirnya memeluk agama itu.

Arthur Wagner, ahli terkemuka Alternative for Germany (AfD) di timur Brandenburg, meninggalkan jawatannya dalam jawatankuasa eksekutif negara pada 11 Januari, dengan menyebut ‘alasan peribadi’, kata pengerusi AfD negeri, Andreas Kalbitz.

Kalbitz memberitahu CNN bahawa dia hanya tahu tentang penukaran agama Wagner dalam satu perbualan telefon dengannya beberapa hari kemudian.

“Saya sangat terkejut,” katanya.

“Dia sangat aktif dalam sayap parti Kristian.”

Wagner pertama kali dipilih sebagai wakil AfD pada tahun 2015 dan merupakan ahli jawatankuasa negeri yang bertanggungjawab untuk gereja dan komuniti keagamaan.

Kalbitz berkata ‘tiada tekanan daripada parti’ untuk Wagner meletakkan jawatan.

“Parti menyokong kebebasan beragama,” katanya.

Wagner tidak menjawab banyak soalan dari CNN.

Dia sebelum ini memberitahu akhbar Jerman Der Tagesspiegel bahawa penukarannya adalah ‘perkara peribadi’ tetapi partinya tidak menekannya untuk meletak jawatan.

Awalnya dibentuk sebagai parti anti-euro pada tahun 2013, AfD baru-baru ini berkempen di platform anti-imigran, anti-Islam, dengan tegas mengkritik keputusan untuk membenarkan lebih dari satu juta pelarian ke Jerman pada 2015.

Parti itu berada di tempat ketiga dalam pilihan raya persekutuan tahun lepas, memenangi 12.6 peratus undi.

Salah satu prinsip utama AfD ialah ‘Islam bukan milik Jerman’.

Ia adalah salah satu daripada empat doktrin yang dinyatakan di laman web AfD cawangan Brandenburg.

Bercakap pada sidang akhbar seminggu sebelum pilihan raya persekutuan, pengerusi bersama AfD ketika itu, Alexander Gauland menyatakan bahawa Islam ortodoks ‘tidak serasi’ dengan prinsip-prinsip negara yang terkawal, sekular, bebas dan demokratik.

“Peningkatan Islamisasi Jerman menimbulkan cabaran yang mendesak untuk ketenteraman awam dan negara, identiti budaya dan keamanan dalaman negara kita,” kata Gauland.

Kalbitz memberitahu CNN bahawa walaupun ramai orang Islam di Jerman yang terintegrasi dengan baik, Islam itu sendiri bukan sebahagian dari budaya Jerman’, satu perkara yang diulangi di Facebook pada Rabu.

“Kami menganggap Islam sebagai doktrin agama-politik yang bertentangan dengan identiti budaya Jerman kami,” katanya. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.