Kain Rentang Kalimah Allah Provokasi Bangkitkan Kemarahan Umat Islam

BATU KAWAN – Polis Pulau Pinang hari ini menyifatkan tindakan pihak tertentu memasang kain rentang yang tertera kalimah Allah sebagai provokasi melampau bagi membangkitkan kemarahan umat Islam.

Sambil menafikan penglibatan pihak gereja dalam perbuatan tidak bertanggungjawab tersebut, Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, pihaknya percaya pemasangan kain rentang itu bertujuan mewujudkan provokasi pihak-pihak tertentu terhadap isu berkenaan.

Katanya, polis sedang menyiasat kejadian tersebut dan rondaan akan dipergiatkan di kawasan-kawasan terlibat khususnya di bandar raya Georgetown yang mempunyai kira-kira 40 buah gereja.

“Setakat ini tiga laporan polis telah diterima berhubung penggantungan kain rentang berkenaan dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

“Kita percaya kejadian ini tiada kaitan dengan pihak gereja tetapi didalangi pihak-pihak tidak bertanggungjawab dalam usaha mewujudkan provokasi melampau,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Op Selamat peringkat negeri sempena cuti sambutan perayaan Tahun Baharu Cina yang bakal disambut Jumaat depan.

Awal pagi ini, penduduk di beberapa kawasan di negeri ini digemparkan dengan kain rentang yang digantung pihak tidak bertanggungjawab yang tertera perkataan Allah is great (Allah itu hebat) dan Jesus is the son of Allah (Jesus adalah anak lelaki Allah).

Penggantungan kain rentang berkenaan dilihat sengaja untuk menaikkan kemarahan umat Islam di negeri ini berhubung isu kalimah Allah yang sudah diputuskan mahkamah tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam di negara ini.

Tiga kain rentang berkenaan digantung masing-masing di perhentian bas berhadapan Gereja St. John Britto di Jalan Sungai Pinang, di bahagian luar pagar Gereje Assumption di Lebuh Farquhar dan di pagar Gereja The Immaculate Conception, Pulau Tikus, dekat sini.

Abdul Rahim berkata, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 4 (1) (A) Akta Hasutan.

“Kita minta semua pihak supaya tidak membuat sebarang spekulasi berhubung isu ini dan memberi ruang kepada polis untuk menjalankan siasatan,” ujarnya.

Terdahulu, selepas merasmikan Op Selamat peringkat negeri, beliau memberitahu statistik kemalangan di negeri ini meningkat empat peratus sepanjang tahun lalu berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

“Peningkatan itu melibatkan jumlah kemalangan sebanyak 1,506 kes dan diharap dengan adanya Op Selamat ini jumlah kemalangan dapat dikurangkan terutamanya di musim-musim perayaan.

“Selain itu melalui Op ini kita sasar keselamatan di dua kawsan iaitu di jalan raya dan di kawasan perumahan. Kita mahu rakyat selamat ketika berada di jalan raya sehingga ke destinasi yang ditujui begitu juga selamat ketika berada di rumah dalam merayakan Tahun Baharu Cina,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi hari ini menyeru semua pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili agama Islam dan Kristian supaya bertenang berhubung kejadian pemasangan kain rentang provokasi di Pulau Pinang.

Beliau berkata, kejadian itu harus diserah kepada polis untuk melakukan siasatan selain mengambil tindakan mengikut lunas undang-undang.

“Yang penting kita harus mewujudkan keharmonian dan kita kena hormati agama lain seperti mana agama kita dihormati,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kejadian pihak-pihak tertentu di Pulau Pinang yang cuba mencetuskan ketegangan antara penganut Islam dan Kristian apabila melakukan provokasi dengan memasang kain rentang tertera kalimah Allah di beberapa tempat.

Pihak polis telah menafikan penglibatan pihak gereja dalam perbuatan tidak bertanggungjawab tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open

Close