Yuran Taska Kanak-Kanak Dijangka Naik 10 Hingga 30 Peratus

YURAN taman asuhan kanak-kanak (Taska) dijangka meningkat antara 10 hingga 30 peratus berikutan kos penyelenggaraan dan penetapan gaji minimum tahun depan.

Presiden Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM), Norsheila Abdullah berkata, situasi itu tidak boleh dielakkan berikutan gaji minimum RM1,100, turut membabitkan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (SOCSO) yang perlu ditanggung majikan.

“Kenaikan ini bukan isu besar kerana saya rasa memang wajar bukan saja kerana penetapan gaji minimum tetapi pengajar juga perlu memiliki ilmu dengan pelbagai kemahiran termasuk mengikuti Kursus Asuhan dan Didikan Awal Kanak-kanak Permata (KAP) yang turut mengenakan bayaran tertentu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi di Kuala Lumpur, hari ini berhubung yuran taska yang dijangka meningkat tahun depan.

Bagaimanapun katanya, kenaikan yuran dan bayaran bulanan taska itu dijangka banyak membabitkan taska kawasan bandar yang turut berhadapan isu lain termasuk sewa premis dan makanan.

Tinjauan NSTP di Internet, mendapati secara purata, yuran bulanan dikenakan ke atas bayi bagi taska swasta di ibu kota, antara RM450 hingga RM500 sebulan.

Norsheila berkata, walaupun Taska selalui dikaitkan dengan ‘perniagaaan’ kerana ada transaksi bayaran daripada ibu bapa kepada pengusaha tetapi hakikatnya ia menawarkan perkhidmatan yang mana tenaga pengajarnya perlu dikemaskini dengan ilmu berhubung pendidikan awal kanak-kanak.

“Selari dengan hasrat kerajaan menyasarkan tenaga pengajar taska perlu memiliki diploma, gaji diberikan kepada pekerja juga seharusnya meningkat, bukan gaji tahap pengasuh semata-mata.

“Kenaikan ini sebenarnya bertepatan dengan modul dan pengisian ditawarkan taska. Saya kira ibu bapa sanggup melabur untuk bayi dan kanak-kanak kerana semakin ramai dalam kalangan generasi kini yang tahu mustahaknya pendidikan awal kanak-kanak,” katanya.

Bagi Pengerusi Persatuan Pengusaha Taska Rumah Malaysia, Noraini Zainal, taska yang menaikkan kos operasi seperti yuran pendaftaran dan bayaran bulanan, seharusnya meningkatkan perkhidmatan dengan menawarkan aktiviti sepanjang berada di taska.

Katanya perkhidmatan tambahan merujuk kepada khidmat baharu seperti urutan pada bayi, atau modul pendidikan KAP.

“Taska tidak seperti perniagaan lain kerana kami terikat dengan Akta Persaingan dan Akta Kanak-kanak. Sebarang yuran dikenakan kepada ibu bapa perlu mematuhi apa yang ditetapkan,” katanya.

Begitupun katanya lebih 1,200 pengusaha taska di bawah Persatuan itu, belum menyatakan mengenai kenaikan yuran dikenakan kepada ibu bapa, namun mengakui kadar gaji minimum antara beban yang perlu dihadapi pengusaha taska.

Bagi Pengasas Taska Little Imtiaz, Nurul Ain Abdul Aziz, taskanya mengalami kenaikan antara 10 hingga 25 peratus untuk yuran pendaftaran dan yuran bulanan.

Katanya kenaikan itu tidak dapat dielakkan berikutan tenaga pengajarnya mengikuti kursus KAP yang membabitkan kos RM900.

“Kenaikan itu bukanlah membebankan kerana ia hanya membabitkan kira-kira RM10 untuk pendaftaran dan RM50 untuk bayaran bulanan.

“Mereka turut diberikan pengisian dalam bentuk pendidikan malah setiap kanak-kanak memiliki buku berhubung perkembangan anak mereka,” katanya.

Bagi pengguna, Nur Izzati Mohd Sapperi, 30, beliau mengakui kenaikan yuran dikenakan taska, membebankan, namun tidak memiliki pilihan melainkan menghantar anaknya ke pusat berkenaan sewaktu beliau bekerja.

Bagaimanapun, katanya kualiti perkhidmatan taska terhadap anaknya, menyebabkan beliau rela berkorban dan tutup mata dengan bayaran lebih RM400 sebulan untuk anaknya.

“Dalam usaha menangani isu ini saya menyarankan kerajaan memberikan rebet kepada ibu bapa yang menghantar anak ke taska berdaftar atau mengurangkan cukai yang perlu dibayar ibu bapa seperti kami,” katanya. – Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open

Close