#PAU2014: Puteri Wujud Barisan ‘Semut Api’ Tepis Dakyah Media Sosial

KUALA LUMPUR: Melihat betapa seriusnya isu dan pengaruh negatif di media sosial di kalangan belia khususnya wanita muda, Pergerakan Puteri Umno berazam untuk bekerja keras dengan mengambil semangat ‘semut api’ bagi membantu menangani masalah ini.

Ketuanya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, Puteri mahu mencontohi sikap dan semangat semut api yang mengajar manusia budaya mementingkan peradaban hidup dan sikap positif.

“Pasukan Puteri Umno kita gelar Barisan Semut Api. Dalam diam kita atur strategi, kita tepis segala propaganda, penipuan, fitnah dalam media sosial.

“Semut api, walaupun kecil tetapi ‘gigitannya’ sakit, selain berkerja secara berkumpulan, rajin dan tidak berputus asa dan inilah perangai serta cara kerja yang saya mahu kita terapkan dalam Barisan Semut Api ini.

“Tanggungjawab Puteri untuk pastikan generasi muda kita bersih pemikirannya…Kita dekati orang muda,” katanya ketika menyampaikan ucapan dasar ketua Puteri Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Rabu.

Mas Ermieyati berkata demikian setelah melihat senario di mana media sosial kini menjadi ‘makanan’ generasi muda namun ia boleh menjadi berbahaya dengan tersebarnya dakyah tertentu oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Katanya, media sosial menjadi bahaya apabila ada pihak yang menyebarkan pelbagai propaganda dan fitnah selain menghasut.

“Dakyah yang tersebar itu adakalanya cukup meyakinkan terutama apabila disertakan gambar, statistik dan bukti yang dimanipulasi supaya kelihatan sahih,” katanya.

Mas Ermieyati yang juga merupakan Ahli Parlimen Masjid Tanah berkata, beliau yakin Barisan Semut Api Puteri mampu membantu mengelak generasi muda terpengaruh dengan dakyah dan penyebaran doktrin liberalisme.

“Kita boleh lakukan kerana kerana kita ada ramai pakar teknologi maklumat (IT), pakar undang-undang dan golongan profesional lain yang mahir dalam pelbagai bidang untuk sanggah semua itu,” katanya. – MSTAR ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.