Lelaki Ditangkap Seludup 1kg Emas Dalam Duburnya

Pihak berkuasa di Sri Lanka menahan seorang lelaki yang disyaki cuba menyeludupkan emas dan perhiasan 1kg dalam duburnya. Pegawai kastam mendapati 904 gram emas, bernilai kira-kira 4.5 juta Sri Lanka rupee (kira-kira $ 400 juta) di dalam lubang dubur suspek.

Lelaki Sri Lanka berusia 45 tahun itu mahu pergi ke India tetapi berhenti di Lapangan Terbang Antarabangsa Colombo

Peristiwa serupa telah berlaku beberapa kali dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Biasanya penyeludup membeli emas di tempat-tempat seperti Dubai dan Singapura, yang harganya lebih murah, dan kemudian membawanya ke India untuk dijual dengan harga lebih mahal.

Seorang pegawai kastam mengatakan kepada media BBC Sinhala bahawa mereka mengesyaki lelaki itu kerana “dia berjalan dengan mencurigakan”. Pengesan logam kemudian mengenal pasti barang bawaan tersembunyi itu, “terbungkus dengan baik di dalam beg politena dan dengan rapi dimasukkan ke dalam rongga duburnya, kata pegawai kastam.

Sesudah diperiksa, “di antaranya terdapat empat emas kuning batangan, tiga potong emas kuning, enam buah perhiasan emas dan dua perhiasan emas kuning bersalut perak,” kata seorang jurucakap kastam.

Minggu lalu seorang wanita Sri Lanka, yang juga menuju ke India, ditahan oleh kastam ketika cuba menyeludupkan 314.5 gram keping emas dalam duburnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.