RAMD Tahan Pencuri Jengkaut Bernilai RM250, 000

Kuching –  Satu pasukan subunit tentera yang meronda di pos kawalan sempadan di Serikin, sekitar 50km dari sini, menahan seorang lelaki dan merampas sebuah jentera jengkaut kira-kira lapan jam selepas jentera itu dilaporkan dicuri, Isnin.

Markas Pemerintahan Wilayah Timur dalam kenyataan hari ini berkata lelaki berumur 33 tahun itu ditahan oleh pasukan daripada Kompeni B, batalion ke-11 Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Kapt Shafuddin Ismail semasa membuat rondaan.

Menurutnya lelaki bersama jentera jengkaut yang dianggar bernilai RM250,000 itu ditahan pada 4 petang semalam, kira-kira 500m dari pos kawalan, dan siasatan mendapati jentera itu dilaporkan dicuri di kawasan Batu Kawa, di sini pada 8.15 pagi.

“Suspek bersama jentera itu diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Bau untuk tindakan lanjut,” menurut kenyataan yang disebarkan kepada media menerusi perkhidmatan WhatsApp itu.

Markas Pemerintahan Wilayah Timur ditubuh pada 1 Mac lepas bersama Task Force 450, menjadi tunjang penubuhan divisyen ke-5 Infantri Malaysia di Sabah yang diumumkan pada sambutan ulang tahun Tentera Darat ke-81.

Penubuhan formasi ini adalah pendekatan jangka pendek Tentera Darat ke arah memperkukuh pertahanan dan keselamatan di Wilayah Timur meliputi Sarawak dan Sabah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.