Pantai Timur Australia Ditutup Akibat Wujud Tanda Kedatangan Jerung

Sydney – Empat pantai di perairan timur Australia ditutup pada Ahad selepas banyak penemuaan tanda-tanda kedatangan ikan jerung, kata polis ketika dimaklumkan oleh pihak berkuasa yang meronda perairan pulau selatan berikutan serangan maut pada seorang penyelam sehari sebelum, lapor AFP.

 

Polis New South Wales berkata, pantai-pantai di Ballina – di mana penyelam yang teruk cedera akibat diserang jerung awal bulan ini dan penyelam Jepun terbunuh pada bulan Februari – akan ditutup selama 24 jam.

 

“Kira-kira jam 9:30pagi (2330 GMT Sabtu) jerung besar dilihat berenang kira-kira 50 meter dari pantai Angels,” kata polis dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa terdapat haiwan lain.

 

” Dipercayai kehadiran ikan pemangsa telah menarik jerung besar ke kawasan ini.”

 

Surf Life Saving NSW berkata jet ski dan rondaan bot sedang dijalankan diluar Ballina, produk pelancongan baru kira-kira 740 kilometer ke utara Sydney.

 

Tanda kehadiran jerung kelihatan sehari selepas seorang penyelam yang sedang mencari kekapis, berumur dalam lewat 40-an itu, telah diserang oleh jerung di Kepulauan Maria yang berlaku di depan mata anaknya.

 

Polis Tasmania dan bot nelayan meronda perairan Maria, dan memberi amaran kepada orang ramai untuk menjauhkan diri.

 

Menurut fail Zoo Taronga Australia Shark Attack Sydney, serangan maut jerung terakhir berlaku di Tasmania adalah pada tahun 1993, apabila seorang wanita terbunuh apabila menyelam berhampiran tanah jajahan meterai di luar pantai utara negeri.

 

“Terdapat satu penunjuk yang dipanggil putih dilihat beberapa kali sejak minggu lalu dan kira-kira tetapi (ada) tidak begitu banyak jerung di dalam dan sekitar kawasan tersebut,” katanya kepada Perbadanan Penyiaran Australia.

 

Pakar mengatakan serangan semakin meningkat apabila sukan air menjadi lebih popular, namun kematian tetap jarang berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.