Video Cahaya Misteri ‘Menari, Berlari’ Atas Awan

Seorang penduduk Greenwood, Indiana, Amerika Syarikat telah berjaya merakam video cahaya misteri yang bergerak seolah-olah menari dan melompat di atas awan.

 

Rakaman video berkenaan menjadi viral di negara tersebut di mana ramai penduduk tempatan beranggapan ia adalah kapal makhluk asing.

 

Cahaya tersebut yang dirakam dalam video yang berdurasi 2:27 minit menunjukkan ia cahaya itu sedang bergerak-gerak, melompat, hilang dan muncul kembali seolah-olah sedang dikawal oleh sesuatu.

 

 

Bagaimanapun menurut saintis mereka tidak menolak kemungkinan cahaya tersebut adalah halo (Sundog) yang terjadi apabila cahaya matahari terbias terkena kristal ais di atmosfera.

 

Selain itu, pihak NASA juga tidak menolak kemungkinan fenomena ini adalah Sundog dan ia melompat-lompat kerana perubahan medan elektrik di atas awan selepas terkena kristal air di udara.

 

hjalo

 

Kerana tindakbalas itu menyebabkan kristal geometri bergerak dalam orentasi baru menghasilkan pembiasa cahaya matahari berbeza.

 

“Tidak lama selepas itu, medan elektik kembali seperti normal membuatkan pergerakan cahaya tersebut berhenti disebabkan kristal ais telah kembali kepada orientasi asal mereka, “tambah Nasa. – Siakapkeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.