Nilai Ringgit Dijangka Terus Menurun – Penganalisis

KUALA LUMPUR – Ringgit dijangka meneruskan momentum harga menurun berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada minggu depan, kepada antara 3.96 dan 4.00, terutama disebabkan oleh faktor luaran, kata penganalisis.

Ketua Pedagang OANDA di Asia-Pasifik, Stephen Innes berkata, ringgit kemungkinan menguji paras 4.00, tertakluk kepada momentum ketara dolar AS, dengan faktor luaran akan memacu pergerakan dengan mata wang ekonomi pesat membangun secara umumnya akan mengalami tekanan.

“Sementara itu, harga minyak dilihat sebagai terlalu ‘berat’ pada perspektif asas dan teknikal yang mencadangkan bahawa pasaran aliran harga tinggi kini sudah semakin hampir untuk berakhir.

“Ini mungkin memberi wajaran ke atas sentimen ringgit, kemungkinan peningkatan keluaran oleh OPEC (Pertubuhan Negara Pengeksport Minyak) disebabkan kebimbangan dunia mengenai bekalan dari Venezuela dan Iran yang boleh menyebabkan ketidakpatuhan oleh OPEC/Bukan OPEC.

“Walaupun saya tidak percaya ini akan berlaku, saya perlu mengambil tindakan melindungi diri daripada sebarang kemungkinan dan mengurangkan risiko ke atas minyak jangka panjang minggu depan,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.