DAP Tutup Pintu Rundingan, PKR Didesak Tarik Balik Calon

KUALA LUMPUR – Pintu rundingan antara DAP dengan PKR  mengenai pembahagian kerusi bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-11 Sarawak sudah tertutup dan tiada lagi perbincangan mengenainya perlu dibuat.

 

Demikian kata Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua yang menganggap sudah terlambat untuk meneruskan rundingan itu selepas proses penamaan calon tamat semalam.

 

Sebaliknya Tony menegaskan, rakan sekutunya itu perlu bertindak dengan menarik balik kesemua calonnya yang bertanding di lima kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) yang berlaku pertindihan itu.

 

“Tiada lagi rundingan. Mereka (PKR) perlu datang balik dan beritahu kami bahawa mereka tarik balik lima calonnya dan kami juga akan tarik balik seorang calon kami (daripada bertanding),” katanya kepada pemberita di ibu pejabat DAP, di sini, hari ini.

 

Beliau mengulas kenyataan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa belum terlambat untuk PKR dan DAP berunding mengenai pertembungan calon kedua parti itu dalam PRN Sarawak.

 

Anwar juga melahirkan kekesalannya apabila calon sekutu Pakatan Harapan terbabit dalam pertembungan sesama sendiri menjelang hari pengundian pada 7 Mei ini.

 

Terdahulu, calon PKR dan DAP akan bertembung di kerusi Mulu, Murum, Simanggang, Mambong, Ngemah dan Batu Kitang selepas proses rundingan yang berjalan sejak Februari lalu gagal disepakati.

 

Sementara itu, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke pula berkata, pihaknya sanggup tidak berkempen di kerusi Batu Kitang sekiranya PKR sedia melakukan perkara sama di lima kerusi bertindih di antara mereka.

 

Anthony berkata, pertindihan lima kerusi itu hanya dapat diselesaikan sekiranya PKR setuju dengan cadangan DAP itu.

 

“Sebelum 2013, tiga hari selepas penanamaan calon, boleh tarik diri. Sekarang tiada lagi (kecuali) kedua-dua pihak umumkan (tarik diri) secara terbuka, walaupun nama atas kertas undi, mereka tarik diri dan tidak kempen.

 

“Kalau mereka boleh buat begitu, kita juga akan arahkan calon di Batu Kitang buat perkara sama untuk beri sokongan penuh kepada calon PKR di Batu Kitang,” katanya.

 

Beliau juga berkata, tindakan itu bagi menghormati perjanjian yang dimuktamadkan dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada 11 April lalu bahawa bersetuju pertandingan satu lawan satu.

 

Katanya lagi, sebagai balasan, DAP meminta kerjasam PKR untuk berkempen bagi pihak DAP di lima kerusi yang bertindih itu.

 

“Mereka perlu beri sokongan penuh kepada lima calon DAP. Ini bagi menghormati perjanjian yang kita telah capai,” ujarnya.

 

Dalam pada itu,  DAP juga melahirkan kekecewaannya dengan tindakan PKR itu yang tidak berpegang kepada perjanjian di lima kerusi yang dipersetujui sebelum ini, iaitu Batu Kitang, Muru, Simanggang, Mambong dan Murum.

 

Anthony turut berkata, tindakan itu jelas melanggar perjanjian Pakatan Harapan yang ditandatangani antara DAP dengan PKR pada 7 April lalu.

 

Bagaimanapun Anthony menambah, segala perbincangan mengenai pertindihan kerusi tersebut akan dibincangkan selepas PRN Sarawak.

 

“Itu kita akan bincang lepas PRN Sarawak, soal itu tidak timbul sekarang” jelasnya.

 

Ketika ditanya tentang kedudukan DAP dalam Pakatan Harapan selepas insiden tersebut, beliau bagaimanapun berkata, ia tidak menjejaskan parti itu dan kerjasama dengan parti pembangkang lain.

 

“Buat masa ini, tidak jejas hubungan Pakatan Harapan,” katanya lagi. – Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!