Sampai Bila Tampuk Kepimpinan Negara Mesti Ikut Kehendak Mahathir, Soal NGO Pro PKR

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) terkejut dengan kenyataan Tun Mahathir bahawa beliau begitu kuat menyokong Najib Razak meniti tangga pemerintahan sehingga bergelar Perdana Menteri adalah kerana untuk membalas jasa Almarhum Tun Razak yang menaikkan Tun Mahathir di dalam UMNO. SAMM sangat tidak bersetuju dengan kenyataan ini.

 

Tampuk pemerintahan negara bukanlah perkara yang kecil. Seharusnya segala percaturan untuk menaikkan seseorang Perdana Menteri mestilah bersandarkan kepada merit yang memenuhi maksud terma Pemimpin itu sendiri.

 

Hanya kerana keinginan Tun Mahathir untuk membalas budi, maka hari ini negara sedang berhadapan dengan kemusnahan yang dahsyat. Sebagai seorang negarawan seharusnya Tun Mahathir lebih bijak dalam menilai sosok yang ingin disokong sebagai pemimpin utama selepas beliau tetapi nampaknya Tun Mahathir lebih mementingkan kepuasan peribadinya sendiri.

 

Begitu juga kenyataan Tun Mahathir yang menggesa GST dibatalkan perlaksanaannya. SAMM tertanya-tanya dimanakah Tun Mahathir sewaktu rejim Najib Razak mengumumkan rancangan melaksanakan GST? Apakah hari ini setelah Najib dilihat tidak lagi menjadi budak suruhannya maka, GST digunakan sebagai senjata terbaru menyerang Najib?

 

Adakah Tun menyedari bahawa seminggu sebelum 1 April, 80 aktivis telah pun ditangkap kerana mempersoalkan kesediaan Kerajaan dan agensinya dalam melaksanakan GST? Kesemua mereka ini telah dihadapkan di mahkamah dengan pertuduhan di bawah Akta Perhimpunan Aman.

 

Pembangkang juga harus sedar jika benar Tun anti GST dan bersama mood rakyat…beranikah Tun berada di tengah massa rakyat pada 1 Mei nanti. Jawapanya tidak kerana Tun hanya menunggang pembangkang dan mood rakyat demi nafsu politik dia semata – mata. Ingat sejak dari dipecat Umno kali pertama lagi Tun sudah menggunakan pentas pembangkang bukan untuk bersama menumbang Umno dan gabungan tetapi hanya untuk memastikan kelansungan kehendak politiknya.

 

Dalam isu 1MDB dan Altantuya juga, pihak oposisi sama ada parti politik, NGO dan orang perseorangan telah lama bercakap soal ini. Ada yang telah ditangkap, dilokap dan menghadapi pertuduhan di mahkamah kerana membangkitkan persoalan ini. Isu-isu ini bukanlah satu isu baru sebaliknya telah bertahun-tahun disuarakan.

 

Kebelakangan ini apabila Tun Mahathir menyuarakan perkara ini, seolah-olah baru seluruh negara tersedar sedangkan sebelum ini omongan dari pihak oposisi dianggap sebagai satu pembohongan. Rencana yang hanya ingin memburukkan rejim Pemerintah.

 

Pemimpin oposisi dan rakyat secara keseluruhannya harus ingat, setiap kata-kata serangan Tun Mahathir terhadap Najib hari ini bukanlah kerana benar-benar sayangkan negara ini. Tetapi lebih terdorong bersandarkan kepada kepentingan peribadi dan ketakutan Tun terhadap kebangkitan rakyat menolak hegemoni rejim UMNO/BN yang semakin tersasar agenda mereka.

 

SAMM juga tertanya-tanya, apakah jika Tun Mahathir berjaya menggulingkan Najib dan menaikkan Muhyiddin, maka selepas ini Muhyiddin pula akan menaikkan Mukhriz hanya kerana Muhyiddin telah termakan budi Tun Mahathir? Jika begitu, malaplah masa depan Malaysia kerana tampuk kepimpinan tertinggi berganti hanya dengan alasan membalas budi.

 

Harus diingati, Tun Mahathir sering mengganggu pentadbiran negara. Bukan hari ini, malah semenjak dari zaman Tunku Abdul Rahman sehingga ke zaman Najib Razak. SAMM tidak membela Najib, malahan memang benar Najib adalah Perdana Menteri terlemah dalam sejarah negara, tetapi sampai bilakah kita mahu pertukaran Perdana Menteri dan Pentadbiran Negara hanya berkisar kepada siapakah yang Tun Mahathir mahukan dan siapakah yang boleh mengikut setiap kehendaknya? Rakyat harus menghentikan kegilaan ini.

 

Che’GuBard
Ketua Penyelaras
SAMM

2 thoughts on “Sampai Bila Tampuk Kepimpinan Negara Mesti Ikut Kehendak Mahathir, Soal NGO Pro PKR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.