Permintaan Antibiotik Tetap Tinggi Walaupun Berbahaya

PETALING JAYA – Amaran berulang kali mengenai bahaya penyalahgunaan antibiotik tidak diendahkan apabila masih terdapat penyedia penjagaan kesihatan swasta yang terus ‘melayan’ pesakit yang memintanya dengan tujuan untuk menyembuhkan penyakit.

 

Antibiotik telah menimbulkan ketakutan di kalangan pesakit di seluruh dunia, tetapi di Malaysia, permintaan terhadap antibiotik terus meningkat.

 

Rakyat Malaysia dilihat berkemungkinan besar berada di kalangan pengguna tertinggi antibiotik di dunia, kata Pensyarah (Pusat Pengajian Sains Farmasi) Universiti Sains Malaysia, Profesor Mohamed Azmi Ahmad Hassali.

 

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa ramai yang melihat antibiotik seolah-olah sejenis ubat ajaib, katanya.

 

Memetik kajian lain ke atas jangkitan saluran pernafasan di Selangor, beliau berkata survey yang mengejutkan 90 peratus daripada doktor itu menunjukkan bahawa pesakit menjangkakan mendapat antibiotik daripada doktor mereka.

 

Tiada statistik komprehensif mengenai penggunaan antibiotik dalam sektor swasta tetapi Prof Mohamed Azmi percaya ‘di situlah terletaknya masalah ini’.

 

“Antibiotik menjadi kurang berkesan dalam merawat jangkitan bakteria disebabkan oleh rintangan antibiotik. Dalam sektor swasta, antibiotik bebas digunakan oleh semua sehingga ia diambil seperti mana paracetamol.”

 

Ini menyebabkan penyakit berpanjangan dan pesakit terpaksa menginap di hospital, membayar rawatan yang lebih mahal dan berdepan risiko kematian yang lebih tinggi katanya.

 

Di seluruh dunia, lebih daripada 50 peratus bakteria biasa sudah pun menahan antibiotik, kata Prof Mohamed Azmi.

 

Menjelang 2050, kematian kerana halangan anti-mikrob akan menjadi yang tertinggi di Asia dengan kadar 4730,000, laporan Antimicrobial Resistance oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia 2014 mendedahkan.

 

Jangkaan jumlah kematian akan lebih tinggi dberbanding Eropah (390,000), Amerika Utara (317,000), Amerika Latin (392,000), Afrika (4,150,000) dan Oceania (22,000).

 

Ini bermakna ketahanan kepada bakteria biasa telah mencapai tahap membimbangkan di kebanyakan tempat di seluruh dunia dan sebahagian besarnya disebabkan oleh penyalahgunaan antibiotik.

 

Ahli Majlis Perubatan Malaysia dan pengamal perubatan kanan Dr Milton Lum berkata ramai pesakit menyangka antibiotik adalah jawapan kepada segala-galanya.

 

“Mereka memperlakukannya seperti gula-gula. Biasa sangat apabila pesakit saya bertanya: “Kenapa hanya ada beberapa jenis ubat? Mengapa antibiotik tidak dimasukkan?.”

 

“Saya tidak pernah menetapkan antibiotik dengan tujuan ‘sekiranya berlaku situasi tertentu’ atau atas permintaan pesakit,” kata beliau sambil menambah antibiotik tidak boleh dijual tanpa preskripsi doktor.

 

“Malangnya, ini adalah apa yang berlaku.”

 

Ahli farmasi, pengamal perubatan tradisional dan komplementari dan pesakit itu sendiri juga mesti bertanggungjawab terhadap peningkatan penggunaan antibiotik, katanya.

 

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Dr Krishna Kumar tidak menggalakkan penggunaan antibiotik, terutama di kalangan kanak-kanak, melainkan jika benar-benar perlu.

 

Tetapi pesakit rakyat Malaysia sering meminta antibiotik kerana mereka percaya ia dapat menyembuhkan penyakit mereka.

 

“Mereka mengubati sendiri penyakit dan apabila tidak sembuh, mereka berjumpa doktor untuk menuntut antibiotik.

 

“Di hospital Seremban, kita telah berhenti menggunakan ampicillin (sejenis antibiotik) kerana tahap rintangan yang sangat tinggi,” katanya.

 

Bekas presiden MMA Datuk Dr N.K.S. Tharmaseelan berkata banyak organisasi di seluruh dunia telah melobi untuk menghapuskan penggunaan antibiotik yang tidak perlu.

 

Di Malaysia, beliau berkata, orang awam, ahli farmasi dan pengamal penjagaan kesihatan masih tidak cukup menangani masalah itu, sambil menambah semua antibiotik sedia ada ‘berpotensi’ akan menjadi ‘tidak berguna’ tidak lama lagi kerana ia sudah tidak mampu bertindak seperti yang sepatutnya terhadap pesakit.

 

“Ini amat membimbangkan kerana terlalu sedikit antibiotik yang telah ditemui pada tahun-tahun kebelakangan ini,” katanya.

 

Perunding pakar perubatan (penyakit berjangkit) Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Prof Madya Sasheela Sri La Sri Ponnampalavanar berkata Kementerian Kesihatan memantau penggunaan dan kadar rintangan antibiotik dalam di hospital kerajaan dan universiti tetapi ini tidak di sektor swasta.

 

“Semua doktor di kedua-dua sektor awam dan swasta mesti melakukan kawal selia ketat. Kira-kira 30 hingga 50 peratus daripada antibiotik untuk batuk, sakit tekak yang biasa dan gastroenteritis tidak sesuai ditetapkan oleh doktor.

 

“Saya pernah melihat pesakit dengan jangkitan denggi diberikan antibiotik,” katanya.

 

PPUM baru-baru ini melancarkan kempen untuk meningkatkan kesedaran rintangan antimikrob dan menggalakkan penggunaan antibiotik yang bijak di kalangan doktor di hospital, katanya.

 

“Pada masa ini, kematian akibat rintangan antibiotik dianggarkan 700,000 tahun. Kita menghadapi masa depan yang suram.

 

“Menjelang 2050, 300 juta orang akan mati jika kita tidak bertindak sekarang. Negara-negara yang paling terjejas adalah negara-negara membangun di Asia, termasuk Malaysia.

 

“Jika doktor dan pesakit tidak menggunakan antibiotik secara bertanggungjawab, kita semua akan menanggung akibatnya,” katanya.

 

Disember lepas, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam memberi amaran bahawa penggunaan liberal antibiotik telah menyebabkan peningkatan jumlah bakteria dan patogen menjadi penahan kepada ubat.

 

Beliau berkata antibiotik telah dikenal pasti sebagai ancaman kesihatan awam yang utama di seluruh dunia, terutamanya apabila merawat penyakit berjangkit. – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.