Tentera Filipina Bunuh 14 Militan Abu Sayyaf

Manila – Komando tentera Amerika Syarikat membunuh 14 militan kumpulan Abu Sayyaf yang berkaitan dengan Al-Qaeda dalam pertempuran besar pertama tahun ini di sebuah pulau selatan jauh, lapor Reuters.

 

Ia merupakan sebahagian daripada langkah Filipina meningkatkan usaha untuk menyelamatkan tebusan asing .

 

Abu Sayyaf adalah kumpulan yang paling kecil tetapi yang paling berbahaya yang berjuang untuk kemerdekaan di selatan negara Roman Katolik.

 

Ia dianggarkan mempunyai kira-kira 500 pengikut tegar yang kebanyakannya berasaskan di Basilan dan Jolo.

 

Ia mempunyai rangkaian dengan Jemaah Islamiah, kumpulan Islam radikal pan-Asia dipersalahkan kerana serangan di Indonesia, termasuk pengeboman Bali 2002 dan pengeboman dua bulan lepas di Jakarta Hotel.

 

Pasukan tentera melancarkan serangan udara  di kawasan di mana  kira-kira 300 pemberontak Islam menjadikan tiga tawanan asing, termasuk seorang rakyat Malaysia dan Eropah, di luar bandar Patikul, menurut jurucakap tentera Kolonel Restituto Padilla.

 

“Pasukan kami cuba untuk mengurung pemberontak Abu Sayyaf untuk pertempuran tegas,” Kol Padilla sambil menambah infantri dan unit marin telah diletakkan sebagai kuasa-kuasa pengawalan untuk menghalang militan daripada melarikan diri ke hutan Patikul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.