Unik, Mitos Perkahwinan Dari Pelbagai Negara

Perkahwinan bukan hanya dipenuhi dengan komitmen dan kasih sayang dari dua pasangan tetapi juga berkait dengan tradisi dan mitos yang unik, malah kadang-kadang ia sangat pelik.

Tradisi dan mitos perkahwinan yang unik ini berlaku di seluruh dunia.

Mitos-mitos perkahwinan pelbagai negara ternyata mempunyai makna istimewa yang unik dan tidak masuk akal.

Di Yunani, pengantin perempuan biasanya meletakkan gula dalam sarung tangannya. Mereka percaya ia dapat menjadikan pemanis hubungan antara pengantin lelaki dan perempuan.

Orang eropah pula percaya bahawa labah-labah yang terdapat dalam gaun pengantin bermakna ia akan membawa nasib baik.

Menurut tradisi eropah, hari Rabu dianggap hari yang terbaik untuk berkahwin kerana ia dipercayai membawa kebahagiaan dan kekayaan dalam perkahwinan. Sabtu itu sendiri dianggap hari yang paling tidak sihat tetapi yang menariknya ia merupakan hari yang paling popular dipilih pasangan rakyat negara itu untuk berkahwin.

Pengantin lelaki pula perlu membawa pengantin perempuan melintasi ambang sebagai simbol untuk melindunginya dari roh jahat yang bersembunyi di bawah.

Orang-orang Rom kuno mengkaji kandungan perut khinzir untuk menentukan masa yang paling beruntung untuk berkahwin.

Hujan pada hari pernikahan anda dianggap sebagai nasib, menurut tradisi Hindu.

Sementara itu, bagi wanita Mesir pula, biasanya mereka akan mencubit pengantin perempuan pada hari pernikahannya untuk mendapatkan nasib baik.

Pengantin Timur Tengah pula memakai henna di tangan dan kaki mereka untuk melindungi diri mereka dari kejahatan.

Pada majlis perkahwinan di Republik Czech pula, para tetamu akan membuang pengantin perempuan dengan kacang polong sebagai cara untuk berdoa untuk kesuburan pengantin perempuan.

Pengantin wanita Sweden pula akan meletakkan syiling perak dari bapanya di kasut kanannya dan syiling emas dari ibunya di kasut kiri. Tradisi ini mempunyai mesej bahawa Dia tidak akan dapat pergi sejauh ini tanpa berkat bapanya.

Pengantin Finlandia pula, akan pergi dari rumah ke rumah untuk mengumpul hadiah pada kain bantal, disertai oleh seorang lelaki tua yang menikah yang melambangkan perkahwinan yang panjang.

Manakala, Wanita Maghribi pula, perlu mandi susu untuk membersihkan diri sebelum majlis perkahwinan mereka.

Pokok-pokok pinus yang tumbuh di luar pengantin baru adalah simbol kesuburan dan nasib, menurut tradisi Belanda.

Menurut mitos yang semakin popular, gelang kimpoi digunakan pada jari keempat tangan kiri kerana pada jari ini ada saluran darah yang membawa langsung ke jantung.

Cincin pertunangan mutiara dianggap mempunyai nasib buruk kerana bentuknya seperti air mata.

Memakai jubah dengan sulaman bordir melambangkan kesetiaan untuk memperluas perkahwinan di Asia.

Di Denmark, pengantin perempuan berpakaian tradisional (berpakaian salib) untuk menipu roh jahat.

Orang Yunani kuno dan Rom menggunakan veil/tudung untuk melindungi pengantin dari roh-roh jahat. Pengantin perempuan telah memakai tudung sejak itu.

Tradisi kek perkahwinan berasal dari Rom Purba. Pada masa itu, para tetamu memecahkan roti pada kepala pengantin sebagai cara untuk menjamin kesuburannya.

Keluarga pengantin Mesir tradisional akan memasak selama seminggu selepas majlis perkahwinan berakhir, supaya pengantin baru dapat berehat.- SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.