Cukup-Cukuplah Kerajaan P.Pinang Menipu

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 25 Januari 2018

Di sebalik dakwaan sogokan besar-besaran yang dilaporkan dalam media, Kerajaan Pulau Pinang terus berbohong bahawa tidak ada satu sen pun dan satu inci tanah pun yang telah diberikan sebagai pembayaran kepada SPV Terowong Pulau Pinang.

Malah dua plot tanah tepi laut yang berharga telah pun diberikan.

Pengumuman dari syarikat tersenarai ini kepada Bursa Malaysia pada awal 2015 membuktikan bahawa Kerajaan Pulau Pinang berbohong dan terus berbohong.

Pengarah Urusan kumpulan itu dari syarikat tersenarai ini baru-baru ini ditangkap dan direman selama 11 hari oleh SPRM sebagai sebahagian daripada siasatan mereka – satu daripada 4 orang yang ditangkap setakat ini.

Pengumuman pertama bertarikh 31 Mac 2015 dan dengan jelas mengatakan bahawa Kerajaan Pulau Pinang telah memberikan tanah kepada sebuah syarikat usaha sama antara syarikat Terowong dan syarikat tersenarai.
http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/company-announcements/1076685

Bukan sahaja tanah itu telah diberikan pada 17 Februari 2015, tetapi kebenaran merancang telah diberikan oleh kerajaan negeri pada 30 Mac 2015.

Di samping itu, bukan sahaja kebenaran untuk merancang diberikan dengan cepat, pengumuman kedua mengatakan bahawa rancangan mereka untuk membina dua blok kondominium mewah 40 tingkat telah diluluskan pada 7 April 2015 – hanya 8 hari selepas itu! Mungkin tahap kecekapan yang terbaik di dunia.
http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/company-announcements/1195329

Ini hanyalah plot pertama daripada dua plot tanah kerajaan yang diberikan sebagai pembayaran RM208 juta oleh Kerajaan Pulau Pinang kepada SPV Pulau Pinang untuk membuat laporan.

Plot ini bernilai RM133 juta dan mereka telah pun membina projek Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM800 juta di atas tanah itu yang mana Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah meningkatkan nilai tanah dengan memberi kelulusan pembinaan dengan cepat dan meningkatkan ketumpatan pembangunan (meningkatkan bilangan unit yang dibenarkan untuk dibina) daripada 30 unit setiap ekar ke 155 unit setiap ekar.

Secara keseluruhan 570 unit kondominium akan dibina dengan setiap unit berharga RM1.5 juta dan ke atas.

Tidak ada satu sen pun yang telah dibayar dan satu inci tanah pun yang telah diberikan?

Sudah-sudahlah dengan penipuan ini, Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.