AMK Kecam Tindakan PKR Pecat Bekas Setiausaha Politik Baru Bian

SHAH ALAM – Angkatan Muda Keadilan (Pemuda PKR) mengecam pemecatan dua ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) termasuk seorang anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Zakaria Abdul Hamid.

Naib Ketua AMK, Nazree Yunus berkata, keputusan parti memecat Zakaria dan Ismail Dulhadi tanpa dipanggil untuk membela diri memperlihatkan prinsip reformasi ‘dibakul sampahkan’ oleh parti berkenaan.

“Alasan pemecatan atas syor daripada pihak berkuasa yang diguna pakai juga tidak munasabah. Ini kerana, terdapat beberapa pimpinan lain turut ditahan, disiasat, malah dihukum pihak berkuasa tanpa diambil sebarang tindakan.

“Sebagai pimpinan sayap AMK yang dipilih majoriti anggota konsisten berpegang teguh kepada prinsip keadilan dan slogan ‘reformasi’, saya mengecam keras keputusan parti dan mendesak parti segera bermuhasabah untuk mengembalikan Keadilan (PKR) kepada asas perjuangannya.

“Bermuhasabahlah kerana rakyat sedang menilai dan memerhati setiap tindakan dan keputusan kita,” katanya dalam satu kenyataannya hari ini.

Semalam, Zakaria yang juga Ketua PKR Cabang Bera dan Ismail iatu bekas Setiausaha Politik Menteri Kerja Raya, Baru Bian dipecat serta merta kerana disyaki terbabit dalam isu rasuah ketika pemilihan parti itu tahun lalu.

Pemecatan itu dibuat selepas Lembaga Disiplin PKR dikatakan menerima bukti kukuh daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Nazree turut menyifatkan keputusan itu amat menyedihkan kerana ia dibuat pada hari sama Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menegaskan parti itu perlu kembali kepada idealisme dan slogan reformasi di Konvensyen Reformis di Shah Alam semalam. – Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!