Merkel Menangi Penggal Keempat Tetapi Parti Nasionalis Dapat Undian Dalam Pilihan Raya Jerman

BERLIN – Canselor Jerman, Angela Merkel memenangi penggal keempat, tetapi kini menghadapi prospek rumit untuk membentuk kerajaan gabungan dengan dua rakan baru yang berbeza selepas pengundi melemahkan gabungan konservatifnya serta memberi undi kepada pihak parti nasionalis dan anti-migran.

“Kami mempunyai mandat untuk membentuk kerajaan baru, dan tidak ada kerajaan yang boleh dibentuk tanpa kami,” kata Merkel kepada penyokong bersorak, lapor RTM.

Beliau menambah bahawa ia bukan “perkara yang sudah tentu” selepas 12 tahun berkuasa, dan empat tahun yang lalu adalah “sangat mencabar.”

Menegaskan bahawa “kita hidup dalam keadaan agak berkacau” di peringkat antarabangsa, beliau menyatakan: “Saya mempunyai hasrat untuk mencapai kerajaan yang stabil di Jerman.”

Pemenang terbesar ialah Parti Alternatif yang berusia empat tahun, atau AfD. Ia kini parti yang ketiga selepas kempen yang fokus kepada kritikan tajam terhadap Merkel dan keputusannya pada 2015 untuk membolehkan sejumlah besar pendatang ke Jerman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.