Pindah Duit MH370, Pegawai Bank Dan Suami Diarah Lantik Peguam

Kuala Lumpur – Mahkamah Sesyen pada Isnin memberi tempoh sebulan kepada seorang pegawai bank dan suaminya untuk melantik peguam berhubung kes memindah dan mengeluarkan wang berjumlah RM85,180 daripada akaun milik empat mangsa pesawat Malaysia Airlines MH370, antara Mei dan Julai lepas.

Hakim Norsharidah Awang membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Nur Shila Kanan, 33, dan suaminya Basheer Ahmad Maula Sahul Hameed, 33, untuk mereka melantik peguam.

Norsharidah kemudian menetapkan 25 Sept ini untuk sebutan semula kes itu selepas ia disebut di hadapannya hari ini.

Dalam prosiding hari ini, Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Fadhli Mahmud memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihaknya masih belum menyerahkan sebarang dokumen kepada tertuduh atau mana-mana peguam yang akan mewakili mereka.

Pada 20 Ogos lepas, Nur Shila dan Basheer Ahmad Maula, masing-masing berdepan 12 dan empat pertuduhan, mengaku tidak bersalah terhadap kesemua pertuduhan itu yang dibacakan di hadapan Hakim Mat Ghani Abdullah.

Pasangan itu dibebaskan dengan ikat jamin RM12,000 setiap seorang.

Nur Shila menghadapi empat pertuduhan memindahkan wang milik rakyat Malaysia Hue Pui Heng berjumlah RM40,000 ke akaun rakyat China, Tian Jun Wei manakala RM35,000 lagi dipindahkan ke akaun Ali Faran Khan.

Dia didakwa melakukan keempat-empat kesalahan itu mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Jenayah Komputer 1997 yang membawa hukuman denda maksimum RM150,000 atau penjara maksimum 10 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Nur Shila turut berdepan tiga pertuduhan menggunakan dokumen palsu sebagai tulen iaitu borang permohonan baharu kad debit atas nama Tian dan dua borang pindahan tempatan akaun simpanan atas nama Ju Kun, wargan China dan Tan Size Hiang, seorang pramugara.

Dia juga didakwa menggunakan dokumen palsu iaitu Borang Permohonan Perkhidmatan Perbankan Internet atas nama Judy Margaret Lai untuk mendapatkan ‘Security Device’ bagi mengaktifkan perkhidmatan perbankan internet.

Bagi keempat-empat kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 465 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Nur Shila juga menghadapi dua pertuduhan menipu penyelia bank, Nor Aini Derus@Mat Rose dan Mohd Fazli Mokhtar untuk mempercayai permohonan baharu kad debit bagi akaun simpanan Tian dan Lai telah dibuat oleh pemohon sendiri.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya.

Nur Shila juga didakwa terhadap dua pertuduhan mencuri wang berjumlah RM2,530 daripada akaun Ju Kun dan Tan mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Dia mengaku tidak bersalah terhadap empat pertuduhan alternatif iaitu mencuri wang milik empat mangsa yang sama.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di bank HSBC tempat dia bekerja di cawangan Lebuh Ampang, di sini antara 14 Mei dan 8 Julai lepas.

Basheer Ahmad Maula pula berdepan empat pertuduhan menggunakan kad debit dan kad ATM akaun simpanan Tian untuk mengeluarkan wang berjumlah RM7,650 dalam empat transaksi berasingan.

Bagi pertuduhan itu dia didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Jenayah Komputer 1997.

Tertuduh juga didakwa bagi empat pertuduhan alternatif iaitu mencuri wang sama daripada akaun simpanan yang sama mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan.

Dia didakwa melakukan kesemua kesalahan itu di ATM HSBC Amanah Ampang Point, Ampang di sini antara 10.02 pagi 15 Mei lepas dan 11.28 malam 29 Jun lepas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!