Gaza: 16 Terbunuh Dalam Serangan Udara Israel

Gaza – Serangan udara Israel menghentam Gaza pada Ahad, membunuh sekurang-kurangnya 16 orang, susulan amaran perdana menteri Israel bahawa serangan berdarah akan diteruskan selagi perlu.

Israel and Hamas, yang telah berperang selama 48 hari, tidak menampakkan kemungkinan mengakhiri pertelingkahan walaupun selepas Mesir meminta dilaksanakan gencatan senjata dan perjanjian damai baharu bagi menghentikan perang yang telah membunuh lebih 2,100 warga Palestin dan 68 Israel, kebanyakannya askar.

Salah satu serangan udara Ahad membunuh pegawai kewangan Hamas, Mohammed al-Ghul, ketika beliau memandu keretanya di Bandar Gaza, menurut kata tentera Israel dalam satu kenyataan.

Pihak perubatan Gaza mengesahkan kematiannya.

Serangan seterusnya di utara Gaza membunuh seorang ibu bersama empat anaknya, menjadikan jumlah keseluruhan yang terbunuh pada Ahad sebanyak 16 orang, termasuk enam kanak-kanak.

Serangan Israel pada mulanya bertujuan menghentikan pelancaran roket dari Gaza, namun dikembangkan dengan langkah memusnahkan terowong Hamas yang diguna untuk melancarkan serangan dari dalam Israel.

Israel pada Ahad melancarkan 27 serangan manakala lebih daripada 120 roket dilancarkan dari Gaza, termasuk satu yang dipintas pada Ahad malam di Baitulmuqaddis, kata pihak tentera.

Sebuah roket menyebabkan kemusnahan pada sebuah rumah tetapi tiada yang cedera, tambahnya.

Perkhidmatan ambulans Israel berkata tiga orang cedera akibat kebakaran di Palestin di persimpangan Erez di antara Israel dan Gaza, sekurang-kurangnya seorang daripada mereka parah.

Polis mengenal pasti mangsa sebagai pemandu pengangkutan awam berbangsa Arab yang sedang menunggu di tempat letak kereta di situ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.