KUALA LUMPUR – Polis DiRaja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan jika terdapat unsur jenayah di kes saman sivil oleh Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat (AS) yang dikaitkan dengan dakwaan penyelewangan dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

 

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata ketika ini, pihaknya tidak akan campur tangan memandangkan ia merupakan kes sivil.

 

“PDRM tidak campur tangan dalam kes sivil dan ini pendirian yang kita ambil buat masa ini.

 

“Tunggu dan lihat perkembangan alam proses ini…kalau ada perkara yang boleh kita buat susulan, kita akan buat,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

 

Baru-baru ini, DOJ Amerika Syarikat memfailkan saman sivil bagi mendapatkan kembali aset yang diperoleh melalui dana 1MDB yang didakwa diselewengkan.

 

Ditanya mengenai perhimpunan Bersih 5.0, Khalid berkata PDRM tidak membenarkan sebarang perhimpunan yang bertujuan menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

 

“Polis tidak akan benarkan perhimpunan yang bercadang untuk keluar ke jalan raya dan meminta Perdana Menteri berundur,” katanya.

 

Terdahulu, beliau menghadiri majlis Serah Terima Tugas Jawatan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

 

Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman Datuk Acryl Sani Abdullah Sani dilantik menjadi Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman yang baharu berkuat kuasa 1 Ogos bagi menggantikan Datuk Seri Mortadza Nazarene yang bersara wajib pada tarikh sama.

 

Tempat Acryl Sani diambil alih Datuk Rusli Ahmad, yang sebelum ini Ketua Urus Setia KPN (Penyelidikan dan Pembangunan) Bukit Aman. – Bernama