25,000 Hadir Rumah Terbuka Aidilfitri YDP Agong

KUALA LUMPUR – Kira-kira 25,000 orang menghadiri Majlis Ramah Mesra Bersama Rakyat sempena Rumah Terbuka Aidilfitri Yang di-Pertuan Agong,  Sultan  Muhammad V di perkarangan Istana Negara di sini hari ini.

Keadaan cuaca panas tidak menghalang orang ramai termasuk pelancong asing daripada membanjiri kawasan perkarangan Istana Negara seawal 9.30 pagi, walaupun majlis bersalaman dengan baginda hanya bermula pada 12 tengah hari, lapor Bernama.

Pengunjung ke majlis rumah terbuka itu turut menerima biskut raya.

Seorang pelajar Jepun, Mizoi Harata, 23, berkata, beliau hadir ke rumah terbuka ini atas ajakan rakan-rakannya.

“Ini tahun kedua saya di Malaysia sebagi pelajar. Saya dapati Malaysia adalah negara yang unik dengan pebagai bangsa dan bahasa. Saya akan merindui negara ini apabila saya kembai ke Jepun.

“Tahun lepas saya sambut Eid (Aidilfitri) di kampung rakan saya di Terengganu dan kali ini Istana Negara. Saya sukakannya,” kata penuntut institut pendidikan swasta itu.   

Pelbagai juadah raya disediakan pada majlis rumah terbuka tersebut termasuk sate, cendol, nasi hujan panas, aneka kuih muih tradisional, laksam, mee, roti jala dan keropok lekor.

Pengunjung dari Sentul, M.Ragunathan, 46, pula kelihatan teruja menghadiri rumah terbuka ini buat kali pertama.

“Saya terbaca di akhbar mengenai jemputan ke rumah terbuka. Jadi saya buat keputusan untuk membawa keluarga saya. Ini pertama kali saya makan kuih tradisional orang Melayu,” selorohnya.

Sementara itu pelancong Arab Saudi, Yasser Ahmed, 35, yang melawat Malaysia buat kali ketiga berkata ini kali pertama beliau menghadiri rumah terbuka ini. 

“Lawatan saya sebelum ini bukan pada Eid. Ejen pengembara kami beri tahu mengenai rumah terbuka ini dan kami datang ke sini sekitar tengah hari dan sempat mengambil beberapa makanan Malaysia,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.