Korea Utara Miliki 5,000 Tan Senjata Kimia Termasuk Agen Saraf VX

PYONGYANG – Korea Utara memiliki 5,000 tan senjata kimia, termasuk toksin yang didakwa digunakan untuk membunuh abang pemimpin negara itu, Kim Jong-Nam, VX, kata pakar Korea Selatan.

 

Kesan VX, agen saraf yang disenaraikan sebagai senjata pemusnah besar-besaran oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dikesan pada contoh yang diambil daripada muka dan mata Jong-Nam, yang diracun di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (klia2) minggu lalu.

 

Penyiasat Malaysia menahan tiga orang, wanita dari Indonesia dan Vietnam, dan seorang lelaki Korea Utara, selain masih memburu tujuh lagi, empat daripadanya dipercayai sudah melarikan diri ke Pyongyang.

 

Kementerian Pertahanan Korea Selatan berkata, Kertas Putih Pertahanan 2014 menyebut negara jirannya mula menghasilkan senjata kimia pada 1980-an dan menganggarkan ia kini memiliki 2,500 hingga 5,000 tan simpanan.

 

Korea Utara memiliki kemudahan menghasilkan senjata kimia di lapan lokasi termasuk di pelabuhan Chongjin di timur laut republik itu dan di bandar raya Sinuiju, kata Seoul dalam edisi 2012 dokumen itu.

 

“Korea Utara dipercayai memiliki simpanan besar VX, yang boleh dihasilkan dengan kos rendah,” kata penganalisis pertahanan, Lee Il-Woo, di Rangkaian Pertahanan Korea persendirian.

 

Dibangunkan 100 tahun lalu, VX boleh dihasilkan di makmal kecil atau kemudahan yang mengeluarkan racun serangga, katanya.

 

“Senjata kimia dan biologi boleh dipindahkan menerusi pelbagai cara termasuk artileri, peluru berpandu dan kapal terbang,” katanya. – AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.