Hudud: Guan Eng ‘Larikan Diri’ Daripada Wartawan

Georgetown – Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng sekali lagi mengambil langkah selamat dengan bertindak ‘melarikan diri’ daripada wartawan apabila ditanya berhubung isu pelaksanaan hukum hudud di Kelantan yang membabitkan pertikaian antara DAP dan PAS.

 

Malah, Lim juga seolah-olah ‘mempermainkan’ wartawan dengan berkata akan mengulas lebih lanjut pada rumah terbuka exco kerajaan negeri apabila ditanya tentang perang mulut antara Penolong Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan dan pengerusi Biro Undang-undang DAP, Gobind Singh Deo berhubung hudud.

 

Sebaliknya, ketua menteri Pulau Pinang itu tetap tidak menjawab soalan berhubung perkara itu ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow.

 

Ketika ditanya soalan sama berulang kali, Lim hanya berkata beliau akan mengeluarkan kenyataan bertulis sekiranya perlu.

 

Akhbar melaporkan Gobind Singh, yang juga anggota Parlimen Puchong, menerusi kenyataannya baru-baru ini, memberi amaran bahawa PAS tidak akan dilihat sebagai sebahagian daripada pakatan pembangkang jika parti itu membentangkan rang undang-undang berkaitan hudud bulan depan kerana pelaksanaan hukum terbabit tidak mendapat sokongan sekutu dalam pakatan.

 

Takiyuddin, yang juga anggota Parlimen Kota Baharu dan Ketua Sekretariat Tetap Kanun Jenayah Syariah Kelantan, kemudiannya berkata PAS tidak akan tunduk kepada DAP dalam usaha melaksanakan Enakman Kanun Jenayah Syariah II 1993 atau hudud di Kelantan, sebaliknya DAP disaran keluar daripada pakatan pembangkang sekiranya tidak bersetuju dengan perjuangan PAS itu.

 

Persidangan khas Dewan Undangan Negeri Kelantan dari 16 hingga 19 Mac ini adalah bagi pindaan kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.