Selesa Tinggal Bersama Mentua

Apabila sebut saja ibu mentua, pasti ada yang terasa ‘gerun’, apatah lagi jika terpaksa tinggal dengan keluarga mentua.

Ada yang rasa tak selesa apabila terpaksa tinggal bersama keluarga mentua.

Bagaimanapun, bak kata pepatah tak kenal maka tak cinta’. Itulah pengalaman manis yang kini dilalui Marsha Milan Londoh, 33, yang tinggal bersama keluarga mentuanya selepas mendirikan rumah tangga dengan ahli perniagaan, Mohamed Shaiful Nizam Mohamed Ismail, 37, dua tahun lalu.

Sebagai saudara baru, Marsha selesa tinggal bersama keluarga mentua yang menjadikan usahanya mengenali agama Islam lebih mudah kerana setiap hari ada yang membimbingnya.

Memeluk Islam beberapa minggu sebelum mendirikan rumah tangga pada 31 Disember 2015, Marsha berkata, masih terlalu banyak perkara yang perlu dipelajarinya.

Dia juga amat bersyukur kerana dapat mengerjakan umrah tahun lalu bersama suami dan keluarga mentua seramai 20 orang.

“Alhamdulilah, suami dan mentua banyak membimbing saya untuk menjadi seorang hamba Allah yang baik. Sebelum berangkat ke sana, saya belajar solat dan bacaan dalam solat dengan betul.

“Sekembali dari umrah, ramai peminat mahu saya bertudung, tetapi sebelum saya melakukan perubahan itu, saya mahu memperbetulkan diri saya dulu kerana jika mahu bertudung, ia mesti dilakukan dengan betul, ikhlas dan kekal bertudung,” katanya.

Tidak bercadang pindah rumah

Mengakui selesa tinggal bersama keluarga mentua, Marsha dan suami tidak bercadang untuk berpindah.

“Saya dah pandai cakap loghat utara kerana keluarga mentua berasal dari Pulau Pinang dan Kedah. Ketika mula-mula berkahwin, saya tak faham apa mereka bualkan, tapi sekarang saya dah mahir.

“Selain itu saya juga belajar memasak dengan ibu mentua. Sebenarnya sangat seronok tinggal dengan mentua sebab ada ramai orang. Cuma biasalah apabila duduk di rumah orang, kenalah jaga kelakuan,” katanya.

Bercerita mengenai zuriat, Marsha dan Saiful sudah pun menjalani pemeriksaan kesihatan dan mereka berdua sihat.

“Jadi tunggu sajalah rezeki daripada Allah SWT. Doakan yang terbaik untuk kami berdua,” katanya.

Buat lagu Sabah dengan Velvet

Selepas menyertai program realiti Akademi Fantasia Megastar (AF Megastar) tahun lalu, perjalanan kerjayanya berjalan lancar.

Kini, Marsha bersama rakan seperjuangan dalam AF, Velvet merancang menghasilkan lagu rakyat dari Sabah.

“Sebagai anak Sabah yang merantau, pasti saya rindukan kampung halaman. Jadi, apabila saya merakamkan lagu itu, dapatlah saya mendekatkan diri dengan orang kampung. Malah kalau diikutkan, bidang hiburan agak besar dan meluas di Sabah.

“Jadi, apa salahnya jika kami cuba sesuatu yang boleh memeriahkan lagi pasaran muzik di sana,” katanya ketika ditemui di majlis pelantikannya sebagai duta barang kemas, De Lunaria, baru-baru ini.

Terdahulu, dalam sidang media berkenaan, wakil De Lunaria, Syed Hashim Al-Habsshee berkata, Marsha dipilih sebagai duta produk berkenaan selepas pihak pengurusan mengambil kira beberapa faktor termasuk imejnya.

“Kami yakin Marsha yang berasal dari Sabah dapat membantu meluaskan pasaran barang kemas itu di sana khususnya untuk golongan berpendapatan sederhana dan rendah kerana ia dijual pada harga yang sangat berpatutan serta mampu milik,” katanya.-Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.