Kota Hantu Dilihat Dari Satelit

Sebagai kawasan kediaman dan pencakar langit di salah satu negara paling padat di dunia, blok menara dan persekitaran yang baru dibina sepatutnya sibuk dan penuh dengan orang ramai.

Tetapi pemeriksaan lebih dekat dilakukan untuk melihat imej-imej satelit, ia menunjukkan bahawa bangunan yang rumit dan ruang awam ini sama sekali tidak didiami.

Seperti yang dipetik dari versesofuniverse.blogspot.com, imej terkini perumahan yang tidak digunakan muncul ketika China mengumumkan rancangan mereka untuk membina 20 bandar setiap tahun untuk 20 tahun ke depan.

Walaupun laporan tahun lalu mengatakan terdapat 64 juta rumah yang tidak berpenghuni, pihak berkuasa China masih membina bangunan besar-besaran.

Gillem Tulloch, seorang penganalisis untuk Forensic Asia Limited, menggambarkan salah satu kawasan di Chenggong, sebagai “hutan pencakar langit”.

Apabila ditanya apa yang berlaku dalam tempoh enam bulan lepas sejak bandar-bandar hantu dibina, beliau berkata: ‘China membina lebih banyak lagi.

“China menggunakan lebih banyak keluli, bijih besi dan simen per kapita daripada mana-mana negara perindustrian yang berbeza dalam sejarah.

“Ia semua akan membawa kepada sebuah kereta api yang tidak akan menghasilkan wang, jalan tidak ada dan kota-kota di mana tidak ada kehidupan di dalamnya.

“Memasuki kawasan ini, ketika memasuki hutan pencakar langit, semuanya kosong.

Kerajaan China telah memberitahu ledakan hartanah di negara itu akan menjadi semakin buruk, dengan harga hartanah di bandar-bandar besar lebih tinggi sebanyak 70 peratus.

Tulloch berkata apartmen di Chenggong, sebuah perkampungan nelayan berhampiran Hong Kong, dijual lebih daripada $ 80,000.

Kebanyakan perkembangan ini di Ordos, China, mempunyai ruang awam yang sangat besar dan baru dibuat, tetapi belum digunakan oleh sesiapa.

Pakar bimbang kemalangan harta benda pula boleh merosakkan ekonomi global Daerah baru Zhengzhou yang mempunyai bangunan awam yang luas yang tidak pernah digunakan.

Daripada 35 bandar utama yang ditinjau tahun lalu, harga hartanah di sebelas bandar termasuk Beijing dan Shanghai berada di antara 30 dan 50 peratus di atas nilai pasaran, kata China Daily.

Harga di Fuzhou, ibukota wilayah tenggara Fujian, mempunyai hartanah terburuk dengan harga rumah purata lebih daripada 70 peratus lebih tinggi daripada nilai pasaran, menurut tinjauan yang dijalankan pada bulan September.

Harga purata di 35 bandar yang dikaji adalah hampir 30 peratus daripada nilai pasaran.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.