Kisah Tragis Gadis Cantik Anneliese Yang Disiksa Sampai Mati Tanpa Belas Kasihan Dalam Ritual Halau Hantu

Walaupun ramai yang mungkin tidak mengetahuinya, kejadian mengerikan seperti yang digambarkan  dalam filem tahun 2005, The Exorcism of Emily Rose tidak sepenuhnya bersifat fiksyen.

Kisah itu benar-benar  berlaku berdasarkan pada pengalaman sebenarnya  seorang gadis Jerman bernama Anneliese Michel.

Anneliese Michel, seorang gadis cantik lahir di Bavaria, Jerman Barat pada 21 September 1952.

Dia dibesarkan dalam persekitaran keluarga yang beragama. Kehidupan masa kanak-kanaknya adalah menyeronokkan.

Anneliese Michael ketika kecil dan foto ketika dia mulai memasuki masa perkuliahan (NET)

Tapi semua berubah sejak ia tiba-tiba pengsan di sekolahannya. Dia mengigau sehingga dianggap dirasuk roh jahat.

Pada masa itu, Anneliese berusia 16 tahun.

Setahun kemudian, Anneliese kembali mengalami kejadian serupa.

Dia tiba-tiba bangun dari tidurnya, lalu tanpa sebab menjadi marah. Tubuhnya juga kejang-kejang membuat dia bergerak tanpa kawalan.

Ibu bapa kemudiannya membawa Anneliese ke pakar neurologi.

Di tempat ini doktor mendiagosisnya menderita epilepsi lobus temporal. Satu gangguan yang menyebabkan sawannya, kehilangan ingatan dan mencetuskan halusinasi.

Setelah didiagnosis, Anneliese mula mengambil ubat untuk epilepsi.

Beliau juga yakin memasuki bangku kuliah dengan mendaftar di Universiti Würzburg pada tahun 1973.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang diberikan kepadanya gagal membantu gadis ini dan dari masa ke masa keadaannya menjadi lebih teruk.

Walaupun dia masih mengambil ubat itu, keluarganya  mula percaya bahawa dia dimiliki oleh setan, jadi dia dianggap perlu mencari penyelesaian di luar kaedah perubatan.

Mereka semakin yakin dia dirasuk setelah Anneliese mengaku kerap melihat wajah iblis serta mendengar bisikan-bisikan aneh di telinganya.

Bisikan yang paling diingatnya yakni yang mengatakan bahawa dirinya dilaknat dan akan mereput di neraka.

Keluarganya pun cuba meminta pertolongan dari paderi untuk membantu mengeluarkan iblis tersebut. Tetapi belum ada yang bersedia.

Anneliese semakin tak terkawal. Dia mengoyakkan pakaiannya, merangkak di bawah meja, menyalak seperti anjing selama dua hari.

Dia juga memakan labah-labah, menggigit bangkai kepala burung serta menjilat air kencingnya sendiri di lantai.

Akhirnya, dia dan ibunya menemui seorang paderi bernama Ernst Alt, yang percaya bahawa Anneliese dikuasai roh jahat.

Atas izin dari Josef Stangl, seorang paderi tempatan, akhirnya Ernst Alt dibantu Arnold Renz pun mula melakukan ritual menghalau hantu.

Halau hantu telah wujud dalam pelbagai budaya dan agama selama beribu-ribu tahun, namun amalan ini menjadi popular di Gereja Katolik pada tahun 1500-an dengan paderi menggunakan frasa Latin “Vade retro satana” (“Kembali, Setan”) untuk mengusir setan.

Amalan penyingkiran Katolik dikodifikasikan dalam Rituale Romanum, sebuah buku amalan Kristian yang dikumpulkan pada abad ke-16.

Pada tahun 1960-an, pengusiran adalah jarang berlaku di kalangan orang Katolik, tetapi peningkatan filem dan buku seperti The Exorcist pada awal tahun 1970 membawa minat yang diperbaharui dalam amalan ini.

Mereka memberitahu bahawa terdapat sekurang-kurangnya enam setan yang mengendalikan badan Anneliese iaitu Lucifer, Cain, Judas Iscariot, Hitler, dan Nero.

Semua roh-roh ini bertempur berebut tubuh Anneliese.

Selama 10 bulan, Anneliese menghadapi penyeksaan dalam ritual halau hantu itu.

Tubuhnya mula tidak kuat, dia berhenti makan dan minum.

Kondisi Anneliese setelah menjalani ritual eksorsisme yang menyakitkan (IST)

Dalam keadaan tubuh penuh luka, ia mengalami dehidrasi dan akhirnya meninggal dunia akibat kekurangan zat pada 1 Julai 1976.

Kisah Anneliese menggegarkan masyarakat Jerman terutama selepas ibu bapa dan paderi yang melakukan ritual berkenaan didakwa di mahkamah kerana melakukan pembunuhan.

Untuk membenarkan tindakannya, mereka membawa rakaman ritual tersebut ke mahkamah.

Tapi akhirnya kedua-dua pendeta tersebut dinyatakan bersalah melakukan pembunuhan akibat kelalaian dan dijatuhi hukuman enam bulan penjara (yang kemudian ditangguhkan) dan tiga tahun masa percubaan.

Sementara ibu bapanya pula dibebaskan daripada hukuman kerana mereka sudah dianggap “cukup menderita,” sebuah kriteria hukuman dalam undang-undang Jerman.

“Hal yang mengejutkan adalah bahawa orang-orang yang berkaitan kes ini merasa benar-benar percaya bahawa Anneliese memang telah dirasuk roh jahat,” kenang Franz Barthel, yang menulis dalam akhbar Main-Post.

Walaupun dia mungkin menjadi sumber inspirasi namun  kisah Anneliese Michel bukanlah salah satu contoh kes kerohanian yang mengalahkan sains, tetapi mereka sepatutnya tahu bahawa wanita ini mengalami sakit mental.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.