Mahasiswa Berarak Ke Ibu Pejabat PTPTN Desak Kerajaan PH Tunai Janji

KUALA LUMPUR – Lebih 300 mahasiswa hari ini turun ke jalanan bagi mendesak kerajaan Pakatan Harapan (PH) menunaikan janji berkaitan pembayaran semula pinjaman PTPTN. 

Berpakaian serba hitam, kumpulan itu memulakan perarakan pada jam 2 petang di Masjid Jamek dan melalui pusat membeli belah Sogo di Jalan Tuanku Abdul Rahman untuk menuju ke Ibu Pejabat PTPTN di Jalan Yap Kwan Seng.

Sambil berarak, kumpulan mahasiswa itu membawa sepanduk bertulis ‘Mahasiswa Tuntut Janji’, ‘Tuntut Janji PTPTN’ dan ‘Mahasiswa Bangkit’. Mereka turut melaungkan kata-kata ‘Tolak Dr Maszle Malik’.

Exco Politik Gabungan Mahasiswa Islam (GAMIS) Yazid Khairul Azman berkata, himpunan yang diadakan pada hari ini adalah sebagai bantahan terhadap kerajaan dan menuntut janji yang pernah diungkap sebelum PRU14 lalu.

“Kita tuntut janji berkaitan PTPTN….kita tidak mahu mereka mewarisi sifat yang memungkiri janji.

“Jadi apabila sudah mungkir, maka memilih PH tidak berbaloi lagi dan menjadi tanggungjawab rakyat Malaysia membuang (PH) dari Putrajaya. Ia adalah isyarat kepada kerajaan.

“Sebilangan mahasiswa yang mengundi PH atas sebab pembaharuan yang mereka tawarkan, namun mereka mungkiri,” katanya sewaktu berucap dalam himpunan itu.

Sebelum ini, Pengerusi PTPTN Wan Saiful Wan Jan mengemukakan permohonan maaf secara terbuka atas kegagalan PH menunaikan janji yang sebelum ini mahu membenarkan penangguhan pembayaran balik pinjaman bagi mereka yang mendapat gaji bulanan di bawah RM4,000.

Wan Saiful berkata, sebagai orang yang membuat cadangan tersebut, maka beliau mengambil tanggungjawab penuh atas kegagalan kerajaam menunaikan janji itu.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika membentangkan Belanjawanan 2019 mengumumkan peminjam PTPTN dengan gaji paling kurang RM1,000 sebulan adalah tertakluk kepada jadual pembayaran balik hutang progresif pada kadar 2% hingga 15% daripada gaji bulanan mereka.

Himpunan yang mendapat kawalan polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) itu bagaimanapun berakhir dengan aman dan tidak ada sebarang tangkapan dibuat. -SuaraTv 

2 thoughts on “Mahasiswa Berarak Ke Ibu Pejabat PTPTN Desak Kerajaan PH Tunai Janji

 • November 25, 2018 at 3:57 am
  Permalink

  Hutang bayar berarak lah?? Hitang pun tk bolih byr demo pula? Kacang lupa kulit?? Keje pun belum nk demo? Podah??
  Jgn ingat besar kepala sgt?? Abuk tarak?? byr hutang dulu lah ngok??

  Reply
 • November 25, 2018 at 4:00 am
  Permalink

  Polis tangkap demo ni?? Buang dari kampus semua yg terlibat?? Buang masa ?? Bagi org lain yg tk suka2 demo?? Tangkap je??

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.