Video: Sultan Johor Rasa Terhina Dengan Kenyataan Mahathir

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 24 November 2017

Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mengakui bahawa baginda merasa dihina oleh kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyamakan komuniti Bugis dengan lanun.

Baginda berkata kenyataan tidak elok seperti itu yang dibuat oleh ahli politik boleh menanam benih kebencian di kalangan rakyat.

Sultan Ibrahim berkata bahawa persepsi negatif seperti itu boleh menimbulkan risiko memusnahkan amalan kerjasama, atau muafakat rakyat Johor, yang telah membawa kepada keamanan dan kemakmuran selama ini.

“Saya terasa juga (dengan apa yang beliau katakan). Saya keturunan Bugis. Sultan Selangor adalah keturunan Bugis. Ramai orang Johor adalah keturunan Bugis. Keturunan saya dapat dikesan ke Riau-Lingga, di mana terdapat banyak orang Bugis. Apa yang akan dirasakan oleh Bugis?

“Bayangkan jika saya mengatakan bahawa orang Cina adalah perompak. Bukankah orang Cina akan terasa? Jika saya katakan kaum India adalah pembunuh? Orang-orang India akan berasa kecewa.

“Inilah yang saya katakan. Perkara-perkara seperti itu akan menyebabkan perpecahan dan menghasut kebencian di kalangan kaum.

“Kita harus menghormati satu sama lain. Kita tidak boleh membenarkan sesiapa untuk mengatakan sesuatu yang akan menyebabkan satu kaum membenci yang lain.”

Link asal oleh:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.