Tiada Kerajaan Halang Adun Bantu Rakyat – LSS

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 23 November 2017

ADUN PKR yang dihalang daripada mengendalikan bantuan kewangan untuk mangsa banjir telah menyerang pihak berkuasa Pulau Pinang dan bersumpah untuk terus membantu penduduk di kawasannya.

Cheah Kah Peng mendakwa bahawa tindakan itu bertujuan menghukum pengundi beliau.

“Pada masa yang penting ini, saya terkejut apabila dihalang daripada membantu rakyat melalui tindakan yang tidak praktikal dan tidak berperikemanusiaan ini. Pemikiran jenis apakah ini?

“Saya tidak rasa mana-mana kerajaan yang masuk akal, logik dan waras akan menghalang wakil yang dipilih secara demokratik daripada membantu rakyat.

“Saya tidak tahu siapa yang datang dengan idea untuk menghalang kami daripada membantu mereka,” wakil Kebun Bunga itu memberitahu pemberita di pusat khidmatnya.

Apabila diminta untuk memberikan penjelasan, Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata keputusan itu adalah disebabkan oleh “perubahan prosedur dalaman”.

Lim berkata beliau dan ADUN DAP Pulau Tikus, Yap Soo Huey akan mengendalikan tugas itu agar pendaftaran itu selesai dalam masa 10 hari.

“Perubahan prosedur dalaman adalah diperlukan untuk memastikan semua mangsa banjir dapat didaftarkan secara komprehensif.

“Tumpuan adalah untuk membantu mangsa-mangsa banjir dan perubahan dalaman diperlukan untuk memastikan mereka mendapat manfaat daripada program RM105 juta ‘Pulau Pinang Bangkit’ kami,” kata Lim.

Walau bagaimanapun, Cheah berkata beliau akan terus memberi respons kepada pengundinya yang memerlukan bantuan untuk mendaftar untuk bantuan banjir RM700 bagi setiap isi rumah.

Wakil PKR itu tidak melihat ini sebagai menentang pihak berkuasa negeri dan berpendapat bahawa keputusan untuk menghalangnya adalah “tidak sah dan tidak berasas”.

“Ia adalah satu alasan yang teruk, malah ia bukanlah alasan pun. Mereka malah tidak memberi saya penjelasan yang betul,” katanya.

Cheah juga menafikan bahawa beliau memainkan politik berkaitan dengan bencana banjir yang telah meragut tujuh nyawa dan melibatkan ribuan penduduk.

“Ia bukan tentang siapa yang suka saya dan siapa yang tidak. Ini adalah mengenai membantu mangsa-mangsa yang telah menderita, rumah-rumah yang telah ditenggelami banjir dan harta benda mereka yang hilang.

“Saya tidak boleh meninggalkan orang-orang Kebun Bunga, saya tidak boleh dikeluarkan oleh sesiapa yang menganggap mereka boleh mengeluarkan saya. Kebun Bunga mengundi saya,” katanya.

Cheah berkata beliau terkejut apabila mengetahui bahawa beliau telah digugurkan dari pendaftaran apabila dimaklumkan melalui e-mel oleh setiausaha negeri Farizan Darus pada 20 November.

Cheah menggesa para wartawan untuk mendapatkan jawapan daripada Farizan dan ketua menteri, dengan mengatakan ia adalah menarik untuk membaca respons mereka.

Wakil PKR itu juga ditanya sama ada beliau telah dihukum kerana mempersoalkan negeri mengenai rang undang-undang untuk membenarkan Taman Botani Pulau Pinang yang berusia 130 tahun itu untuk dikorporatkan.

“Soalan menarik,” katanya. “Saya sangat berminat untuk mengetahui jawapannya.”

—-
https://www.malaysiakini.com/news/403094

Link asal oleh:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.