Video: Pemilik Restoran Ali Maju Mohon Maaf, Pecat Pekerja Pengotor

Kuala Lumpur – Pemilik rangkaian restoran Ali Maju, Datuk Jawahar Ali Taib Khan melahirkan rasa kesal dengan tindakan pekerja restorannya yang melanggar etika kebersihan sehingga menimbulkan rasa kurang senang masyarakat.

Menurut Jawahar, beliau mengakui kesilapan pekerja tersebut yang dilakukan di permis restoran Ali Maju cawangan Keramat Permai Setiawangsa dan menzahirkan permohonan maaf secara terbuka atas tindakannya yang mengunakan mop lantai untuk membersihkan meja.

“Saya akui kesilapan itu dan ingin memohon maaf (namun) saya ingin menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang mengatakan meja tersebut digunakan untuk menyediakan atau memasak roti canai.

“Meja tersebut hanya digunakan untuk meletakkan hidangan tomyam yang telah siap dimasak” katanya ketika ditemui SuaraTV sebentar tadi.

Ekoran penyebaran rakaman video tersebut, beliau telah datang ke permis terbabit untuk melakukan siasatan.

Menurut pekerja terbabit ia dilakukan secara spontan kerana meja yang digunakan untuk meletakkan hidangan tomyan itu terlalu kotor.

Menurutnya lagi walau apapun alasan yang diberikan pekerja tersebut, dia secara jelas telah melanggar etika pekerjaan yang ditetapkan dan tindakan telah diambil terhadapnya.

“Walau apapun alasan yang diberikan, saya tidak boleh bertolak ansur (dalam isu ini) kerana ia juga merupakan sebagai pengajaran kepada para pekerja yang lain.

“Saya telah bertindak memberhentikan pekerja terbabit dan mengusirnya demi untuk kebaikan bersama” katanya lagi.

Masyarakat dan penguna media sosial sebelum ini gempar dengan pendedahan Suara TV berhubung tindakan seorang pekerja restoran yang mengunakan mop lantai untuk membersihkan meja.

Jawahar turut menjelaskan beliau amat menitik-beratkan soal kebersihan di semua rangkaian restoran miliknya khususnya bilik air.

“Insyallah saya boleh beri jaminan, kami cukup praktikal dan prihatin (dalam soal kebersihan).

“Kerana (saya berpegang pada prinsip) saya tidak akan menghidangkan makanan yang saya sendiri tidak boleh menjamahnya tambahan pula agama kita (Islam) amat menekankan konsep kebersihan” ujarnya lagi.

One thought on “Video: Pemilik Restoran Ali Maju Mohon Maaf, Pecat Pekerja Pengotor

  • November 26, 2014 at 12:48 am
    Permalink

    inilah masyarakat islam… penotor… dulu buat perangai kat KFC, sekarang kat mamak… dimana ada melayu, disitu kita tak boleh makan..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.