Boko Haram Bunuh 48 Penjual Ikan

Chad – Kumpulan pengganas berasaskan Nigeria, Boko Haram telah membunuh 48 penjual ikan berhampiran sempadan dengan Chad, laporan media berkata pada hari Ahad.

Serangan itu berlaku pada hari Khamis, tetapi ia hanya menjadi liputan media selepas beberapa hari kerana Boko Haram telah memusnahkan tiang telefon mudah alih di kawasan itu, lapor BBC.

Dalam serangan pada hari Khamis, peniaga-peniaga dalam perjalanan ke Chad untuk membeli ikan apabila militan menyekat perjalanan mereka berhampiran kampung Doron Baga, beberapa utara 180km dari Maiduguri di negeri Borno.

Ia adalah serangan kedua utama Boko Haram dalam dua hari di negeri Borno.

Radikal menyerang Azaya Kura Rabu, hanya satu hari sebelum kerajaan Nigeria enggan melanjutkan perintah darurat yang dikenakan 18 bulan yang lalu di Borno dan di dua negeri timur laut lain disebabkan serangan Boko Haram.

Serangan itu nampaknya bertujuan menghukum masyarakat selepas empat pemberontak ditembak mati.

Boko Haram telah melancarkan pemberontakan di Nigeria sejak 2009.

Boko Haram bermaksud “pendidikan bukan Islam adalah satu dosa” dan militan berjuang untuk mengenakan undang-undang syariah di Nigeria, sebuah negara yang kebanyakannya didiami oleh orang Islam di utara dan oleh orang Kristian di selatan.

Pakar keselamatan mengatakan bahawa Boko Haram mengawal kawasan seluas 221.000 km persegi di timur laut Nigeria dan telah membunuh lebih 3,000 orang sejak awal 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.