Elaun Ahli Parlimen Tak Dipotong Walaupun Tak Hadir Sidang

KUALA LUMPUR – Kehadiran yang kurang pada persidangan Dewan Rakyat adalah perkara biasa memandangkan ahli Parlimen mungkin mempunyai komitmen lain untuk hadir.

Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof bagaimanapun berkata, tidak akan memotong elaun kerana selagi cukup kuorum untuk proses persidangan Dewan Rakyat.

Selasa lalu, Ahli Parlimen (Pendang-Pas) Awang Hashim meminta semakan semula elaun bagi ahli Parlimen yang gagal hadir ke Parlimen tanpa sebarang alasan yang sah.

Awang berkata ahli Parlimen yang menghadiri mesyuarat itu untuk masa yang singkat dan mereka yang menghadiri mesyuarat penuh dari pagi hingga malam mendapat elaun yang sama. Beliau menyeru untuk mengkaji semula perkara ini.

Berita Berkaitan;-
Semua Menteri ‘Lari’ Ketika Najib Berbahas

Apabila diminta mengulas, Mohamad Ariff berkata potongan elaun “terlalu drastik”.

“Apabila perdebatan berlangsung sehingga larut malam di Parlimen, tentu saja, kita tidak akan mendapat kehadiran 100 peratus.

“Kami juga faham bahawa menteri mempunyai tugas di pejabat, dan kami tidak seperti Australia di mana kementerian dan Parlimen dekat antara satu sama lain.

“Kebanyakan menteri kita tinggal di Putrajaya, mereka mempunyai tugas untuk dilakukan, jadi perkara-perkara ini mesti dipertimbangkan,” kata Mohamad Ariff kepada pemberita di Parlimen pada Rabu,” jelasnya. – Sinar

One thought on “Elaun Ahli Parlimen Tak Dipotong Walaupun Tak Hadir Sidang

  • October 24, 2018 at 10:25 pm
    Permalink

    Buat apa di lantik.. jika tidak hadir?? Mengapa sop tidak diketat atau di kuatkuasakan ..bukan mereka di pilih olih rakyat?? Ydp sepatutnya berkuasa untuk bertindak?? Dlm tentera pdrm ada wisma peg..wisma peg llp..wisma kpl..kenapa ydp berkuasa atas disiplin ahli2?? Kenapa ydp dewan rakyat tidak bolih bertindak?? Sedih malu bazir jika wakil rakyat tidak hadir??? Tidak sepatutnya ini berlaku .. jika tidak mampu hadir beri pd lain yg bolih isi dewan..bekerja untuk rakyat!!! Nyahkan meteka yg tidak bolih berkhidmat?? Buang masa bazir saja!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.