Tiga Minggu Lagi Dapat Lawat Anak Panda

KUALA LUMPUR – Anak panda betina kepada pasangan panda gergasi Xing Xing dan Liang Liang dijangka dapat dilawat oleh orang ramai dalam tempoh dua hingga tiga minggu lagi.

 

 

Timbalan Presiden Zoo Negara, Rosli Ahmat Lana berkata pihak zoo sedang membuat persediaan termasuk menyesuaikan anak panda itu dengan keadaan yang bakal dilaluinya kelak apabila dilawat oleh orang ramai.

 

 

“Liang Liang (ibu panda) pada masa ini sudah mampu untuk melepaskan anaknya selama satu jam sehari di bilik pengasingan. Zoo Negara akan menambah tempoh masa pengasingan kepada minimum dua jam sehari, sebagai persediaan untuk tatapan umum,” katanya kepada Bernama.

 

 

Katanya lagi, anak panda tersebut kini genap berusia dua bulan dan berada dalam keadaan sihat dengan penambahan berat badan yang menghampiri 5 kilogram.

 

 

“Dia (anak panda) sudah boleh berlari dalam kandang. Berat pun bertambah menghampiri 5 kilogram, tompok di badan pun sudah penuh,” katanya lagi.

 

 

Dalam perkembangan lain, Rosli berkata Liang Liang dan Xing Xing juga berada dalam keadaan sihat dan sudah mampu menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling.

 

 

Anak panda betina itu dilahirkan pada 18 Ogos lepas di Pusat Konservasi Panda Gergasi (GPCC) di zoo tersebut.

 

 

Ia akan dihantar pulang ke negara asal selepas dua tahun berada di sini, manakala ibu dan ayahnya akan terus menetap di sini selama 10 tahun mengikut perjanjian antara kerajaan Malaysia dan China.

 

 

Xing Xing dan Liang Liang yang dipinjamkan oleh Beijing, tiba di negara ini pada 21 Mei tahun lepas sebagai simbol jalinan hubungan diplomatik 40 tahun antara Kuala Lumpur dan Beijing.- Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.