Najib Kemuka 17 Soalan Khas Buat Lim Guan Eng

SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengemukakan 17 soalan khas buat Menteri Kewangan, Lim Guan Eng untuk membantu menteri berkenaan dan orang awam memahami fakta dan kebenaran.

Najib melalui catatan di Facebook peribadinya itu berkata, Guan Eng masih tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikannya tentang hal ehwal ekonomi negara.

Oleh itu, saya kemukakan 17 soalan untuk bantu beliau dan orang awam memahami fakta dan kebenaran mengapa beliau tiba-tiba mahu menuding jari kepada saya,” katanya, malam tadi.

Berikut merupakan soalan kepada Guan Eng.

1. Adakah benar kerajaan hilang RM30 bilion atau lebih bagi pendapatan tahun ini berikutan sifar cukai barang dan perkhidmatan (GST) selama 3 bulan serta pengenalan semula subsidi menyeluruh selepas PRU14?

2. Adakah benar tuntutan cukai input GST melonjak selepas GST disifarkan pada Jun 2018?

3. Adakah benar Malaysa adalah satu-satunya negara dalam sejarah dunia yang menghapuskan GST dan kembali kepada cukai jualan dan perkhidmatan (SST), pada ketika lebih banyak negara beralih kepada GST bagi meningkatkan daya saing negara mereka?

Adakah benar juga bahawa ada barang yang naik harga selepas SST dilaksanakan?

4. Adakah benar harga petrol di Malaysia pada masa ini adalah lebih rendah dari Arab Saudi yang mengeluarkan 20 kali ganda minyak sehari berbanding Malaysia dan lebih rendah dari negara Teluk?

5. Adakah benar sejak PRU14, pelaburan terus asing (FDI) bagi suku kedua 2018 jatuh kepada RM2.84 bilion (iaitu pelaburan paling rendah sejak 2008) daripada RM11.98 bilion berbanding suku pertama dan RM8.66 bilion bagi tahun sebelumnya, pertumbuhan KDNK pada 4.5 peratus bagi suku kedua 2018 adalah di bawah unjuran, Ringgit menyusut sebanyak 30 sen berbanding Dolar Amerika, berpuluh bilion ringgit pelaburan saham dan modal keluar dari Malaysia manakala Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) menyusut dari AS$110 bilion setiap bulan kepada AS$103.9 bilion sehingga 15 September 2018.

6. Adakah benar tekanan utama terhadap kewangan negara tahun depan ialah kehilangan pendapatan RM40 bilion setahun berikutan penghapusan GST dan peningkatan subsidi pukal?

7. Adakah benar pembatalan dan penangguhan pelbagai projek turut menyebabkan kehilangan pekerjaan baru dan sedia ada selain penyusutan pertumbuhan ekonomi menyebabkan ahli ekonomi menjangkakan negara akan terjerumus ke dalam kemelesetan tidak lama lagi?

8. Adakah benar disebalik dakwaan PH Malaysia akan bankrap selama 10 tahun sebelum ini dan kononnya kerajaan terdahulu tidak pandai mengurus ekonomi, BN secara konsisten berjaya mengurangkan defisit bajet setiap tahun, meningkatkan BR1M, meningkatkan gaji kakitangan awam dan gaji minimum serta mengekalkan pertumbuhan KDNK antara tertinggi di dunia termasuk mengatasi Singapura sejak 2011 manakala eksport meningkat setiap tahun?

Adakah sebab inilah mengapa Guan Eng pada minggu lalu berkata ekonomi Malaysia masih kukuh dengan menyatakan lapan faktor kepada kenyataan itu.

9. Adakah benar dengan menyalahkan saya dan kerajaan lalu adalah alasan paling mudah untuk digunakan sebagai ‘keputusan sukar’ bagi bajet akan datang di mana dijangkakan bantuan untuk rakyat akan dihentikan, pinjaman kerajaan akan meningkat dan unjuran pertumbuhan ekonomi yang lebih rendah biarpun ia sebenarnya adalah akibat polisi, perancangan teruk dan salahtadbir anda sendiri yang menjadi penyebabnya?

10. Adakah benar, sebagaimana pernah saya jelaskan dua kali sebelum ini, adalah mustahil wang disatukan kerajaaan hanya berbaki RM450 juta pada hujung April 2018 kerana sentiasa terdapat “buffer” dua bulan sebagai penampan bayaran gaji dan pencen sekitar RM8 bilion sebulan dan saya pernah tanya dua kali kepada Guan Eng untuk beri jawapan pada jadual di bawah untuk tunjukkan kepada rakyat bagaimana ia berlaku namun tidak pernah dijawab?

11. Adakah benar jika dakwaan anda benar sekalipun kononnya ia hanya berbaki RM450 juta pada hujung April 2018, anda mempunyai akses kepada akaun kerajaan dan dengan mudah untuk mendapatkan jawapan ke mana wang itu dibelanjakan? Kenapa tanya saya pula?

12. Adakah benar disebalik anda mendakwa lebih 1.5 juta orang akan terkesan dari tuntutan LHDN yang tidak dikembalikan, tiada seorang pun ahli parlimen PH pernah menyuarakan isu ini sepanjang 10 tahun lalu dan tak pernah menjadi masalah namun tiba-tiba ia menjadi masalah?

13. Adakah benar, anda hanya mengetahui kononnya terdapat kelompongan RM35 bilion bagi tuntutan GST dan LHDN selepas 3 bulan anda menjadi menteri kewangan dan secara kebetulan selepas anda mengetahui terdapat lonjakan tinggi bagi tuntutan input GST selepas GST sifar pada Jun 2018.

14. Adakah benar, saya sudah bertanya berulangkali kepada anda untuk memulakan RCI terhadap ‘kehilangan RM35 bilion’ ini berikutan jumlahnya yang besar namun anda tidak berani beri jawapan?

15. Adakah benar liabiliti kontijensi dilaporkan secara telus setiap tahun termasuk dibawah akaun BNM dan ia sekaligus buktikan bahawa kerajaan lalu tak pernah sembunyikan sebarang hutang atau liabiliti kontijensi?

16. Jika benar hutang negara adalah RM1 trilion sebagaimana dakwaan anda dan kita berada di pinggir krisis kewangan, mengapa kesemua agensi penarafan kewangan antarabangsa, IMF dan Bank Dunia berikan kita penarafan A?

Bolehlah Guan Eng menyatakan secara terbuka bahawa agensi penarafan kewangan antarabangsa itu semua serta IMF dan Bank Dunia tidak kompeten atau bersengkongkol dengan kerajaan lalu untuk menipu dunia?

17. Guan Eng juga menyebut dalam kenyataannya hari ini bahawa tiada kaitan antara harga minyak dan nilai Ringgit disebalik pelbagai kajian dan analisa menyatakan sebaliknya. Mungkin Guan Eng terlalu malas untuk membaca, mungkin dia boleh rujuk kepada carta di bawah (saya lukis kerana mungkin dia malas baca)?

Dalam pada itu Najib berkata, banyak lagi rujukkan yang boleh dicari beliau jika Guan Eng benar-benar mahu menambah pengetahuan mengenai hubungan nilai Ringgit dengan harga minyak.

“Saya tahu Guan Eng tidak akan berani atau jujur untuk menjawab semua soalan-soalan di atas ini tetapi saya tetap mahu kemukakan agar rakyat faham,” katanya.

Najib turut menyindir soalan-soalan yang dikemukakannya ini mungkin mengundang lebih banyak kenyataan akhbar lagi oleh Ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP, Lim Kit Siang dengan tujuan untuk memarahinya.

“Tidak dapat dinafikan bahawa Guan Eng adalah ahli politik yang berbakat, terutama dalam memutarbelit dan gemar menyalahkan orang lain dalam menyakinkan penyokongnya, tetapi ini adalah ekonomi sebenar yang berlandaskan kepada fakta angka sebenar dan akan memberi kesan kepada kehidupan 31 juta rakyat Malaysia selain masa depan negara ini.

“Tiada sekelumit putarbelit pun akan membantu anda jika pengurusan serta polisi anda teruk,” katanya. – SINAR HARIAN

5 thoughts on “Najib Kemuka 17 Soalan Khas Buat Lim Guan Eng

 • September 24, 2018 at 6:56 pm
  Permalink

  Lge tak rasuah mcm kau? rompak curi samun khianat penipu rakus kejam sombong bodoh bangang takbur pembohong …islam apa benda? tunggu jer hukuman kau mek penjara ckplah apa2 yg suka? kemaruk awak sapa ha? kau elak la tepisla kuasa allah swt kau tkleh leh lawan punya! masa da sampai hukuman nti kau dont worry apa yg kau buat dulu kau pasti dapat jgn risau… gila talak kemaruk titah angan la parti kau berkubur tanpa kesan..sbb kau rosak hancur segala2nya…tk usah mimpi nk pulih rudum hancur musnah derai jadi abu.. semoga allah swt berkat makbul doa kami yg aniaya selama ini olih perompak pengkhianat penyamun…. byk sgt kes kau berpuluh2 semua tak lepas punya tk cukup tanah kau lari!!! kami tunggu keputusan mahkamah bijaksana…amin

  Reply
 • September 24, 2018 at 6:59 pm
  Permalink

  parti kau da berkubur..amin hidup tun m dn PH tahniah terbaik.. langit tinggi kau tahu tk? lrg tk mcm kau..walay bukan islam tapi amanah!!!!!!!!

  Reply
 • September 25, 2018 at 8:32 am
  Permalink

  mudah2an duk penjara lah ya..apa yg kau rompak samun curi khianat terbalas nanti ok! penyamun penyangak kepala parti korup kurap…!

  Reply
 • September 25, 2018 at 8:34 am
  Permalink

  lge lebih baik bersih dari parti kurap korup!!!! tahniah leh terus maju…amanah cekap sifat rasuah tak mcm parti korup!!!

  Reply
 • September 25, 2018 at 8:36 am
  Permalink

  kemaruk duk penjara nanti buatlah yg kau suka ya!!!! tak malu jijik kotor jelik korup kurap!!!!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.