Samsung Kekal Tangga Teratas Dalam Pasaran Telefon Pintar

Wwashington – Samsung kekal sebagai vendor telefon pintar global teratas pada suku kedua walaupun jualannya menurun, berbanding Apple dan pengeluar China yang menunjukkan peningkatan dalam pasaran, menurut kaji selidik.

 

Menurut AFP, kaji selidik suku tahunan oleh firma penyelidikan IDC menunjukkan pasaran global untuk telefon pintar meningkat 11.6 peratus berbanding setahun lalu kepada 337.2 juta unit, jumlah suku kedua tertinggi dalam rekod.

 

Samsung Korea Selatan mendahului pasaran dengan penguasaan sebanyak 21.7 peratus, walaupun jualan menurun dari tahun sebelumnya dan bahagian pasaran adalah di bawah 24.8 peratus dalam tempoh yang sama tahun lalu.

 

Apple mendahului pada suku keempat tahun 2014 dengan pengenalan iPhone baru,menunjukkan pasarannya meningkat lebih daripada dua mata daripada tahun sebelumnya kepada 14.1 peratus, kata IDC.

 

Tetapi beberapa daripada keuntungan yang paling besar datang dari pengeluar China dengan telefon bimbit lebih mampu milik.

 

Huawei mencatat kedudukan ketiga dengan 8.9 peratus, dibantu jualan kukuh di Eropah dan domestik, yang menyumbang 48 peratus pertumbuhan jualan China tahun ke tahun.

 

“Pertumbuhan keseluruhan pasaran telefon pintar bukan sahaja didorong oleh kejayaan peranti perdana premium daripada Samsung, Apple, dan lain-lain, tetapi yang lebih penting didorong oleh telefon bimbit mampu milik yang terus memacu penghantaran dalam pasaran utama,” kata Anthony Scarsella , pengurus penyelidikan IDC.

 

IDC berkata tahap permulaan permintaan telefon pintar semakin meningkat kerana pengguna kini sudah beralih daripada telefon bimbit asas.

 

Xiaomi, jenama yang semakin meningkat dari China, adalah penjual keempat terbesar dengan 5.3 peratus pasaran, dipacu pertumbuhan jualan hampir 30 peratus. Syarikat itu telah mula berkembang di luar China ke India dan Asia Tenggara, dan mempunyai rancangan untuk menjual di Brazil.

 

Lenovo adalah nombor lima dalam senarai dengan pasaran sebanyak 4.8 peratus, dikenali sebagai gergasi elektronik China dibantu oleh pengambilalihan jenama Motorola dari Google.

 

“Lenovo terus menyaksikan kejayaan dalam kebanyakan pasaran baru seperti India dengan peringkat kemasukan dan model pertengahan,” kata IDC.

 

“Jenama Motorola di benua Amerika dan Eropah terus berkembang maju dengan generasi ultra mampu milik kedua Moto E dan peringkat kemasukan ke peranti pertengahan Moto G.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.