Jangan Kirim Hadiah Kepada Tun Siti Hasmah, Kata Marina Mahathir

KUALA LUMPUR – Isteri Perdana Menteri, Tun Siti Hasmah meminta agar masyarakat tidak lagi mengirimkan sebarang hadiah ke rumahnya.

Menurut anak perempuannya, Marina Mahathir hadiah yang diterima oleh ibunya kini semakin banyak dan telah mengambil ruangan yang terlalu besar di kediaman mereka.

Sumbangan hadiah-hadiah tersebut bagi meraikan kemenangan Pakatan Harapan membentuk kerajaan di dalam pilihanraya umum yang lalu.

Berikut adalah kenyataan penuh Marina di laman Facebooknya berhubung pesanan ibunya:

Rakyat yang dihormati,

Ibu saya telah meminta saya untuk menghantar mesej kepada anda semua. Semenjak kemenangan Pilihan Raya dua minggu yang lalu, dia telah menerima banyak ucapan baik dari orang ramai yang mengucapkan tahniah kepadanya dan ayah. Beliau sangat berterima kasih dan menghargai doa dan mesej anda yang baik itu.

Walau bagaimanapun, ucapan tahniah ini telah diiringi dengan bunga, makanan dan hadiah yang lain. Dia telah meminta saya untuk memberitahu agar tidak ada lagi hadiah yang dihantar kerana satu, mengikut pemerintahan Pakatan Harapan, tidak ada seorang ahli politik yang dibenarkan untuk menerima apa-apa hadiah selain bunga atau makanan.

Kedua, sebagai hadiah yang sederhana, ianya telah mengambil banyak ruang. Ibu bapa saya tidak berpindah ke Sri Perdana tetapi akan terus tinggal di rumah mereka sendiri. Ia selesa tetapi benar-benar tidak mempunyai ruang untuk apa-apa hadiah lagi.

Jadi dia memerlukan pemahaman anda untuk tidak menghantar apa-apa untuknya, walaupun untuk hari raya yang akan menjelang tiba. Sebaliknya, beliau meminta anda membuat sumbangan kepada mana-mana rumah amal yang lebih memerlukan. Perkara itu akan lebih menggembirakannya. – SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.