Hujan Ribut Landa Perlis Selepas Kemarau Panjang

KANGAR – Selepas mengalami musim kemarau sejak awal tahun ini, Perlis dilanda ribut luar biasa hampir tiga jam petang Selasa mengakibatkan lebih 10 buah rumah termasuk hospital dan sekolah rosak teruk.

 

Jurucakap JPAM Perlis, Mohd Rizuan Abd Gani berkata hujan berserta angin kencang itu menyebabkan hampir 10 kejadian pokok tumbang dan pelbagai kerosakan harta benda termasuk bumbung rumah dan bangunan diterbangkan angin.

 

“Pada lima minit pertama kejadian ribut yang bermula 1.30 tengah hari tadi, JPAM menerima 20 panggilan dan sebaik keadaan reda pada 4.30 petang tadi, keseluruhan 74 kes diterima.

 

“Sebanyak 55 anggota JPAM akan bekerja lebih masa untuk membersihkankawasan-kawasan yang terjejas serta membantu mereka yang terbabit,” katanya dalam kenyataan di sini hpada Selasa.

 

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perlis, Abdul Razak Abdullah berkata, setakat 2.45 petang tadi lebih 20 laporan diterima berkaitan pokok tumbang dan kerosakan harta benda.

 

“Beberapa kenderaan mengalami kerosakan akibat dihempap pokok yang tumbang, serta banyak jalan mengalami kesesakan lalu lintas,” katanya dalam satu kenyataan.

 

Antara kawasan terjejas ialah di kawasan Kangar, Jejawi, Behor Mali, Kampung Bakong, Santan, Kok Kelang, Ulu Pauh, Abi dan Sungai Batu Pahat di sini. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.