Harapan Skuad Hoki Beraksi Di Rio Cerah

BERAKHIRNYA kemelut antara Konfederasi Hoki Kebangsaan (MHC) dengan penyerang berbisa kebangsaan Faizal Shaari dilihat akan mencerahkan peluang pasukan hoki kebangsaan melayakkan diri ke Sukan Olimpik di Rio de Janeiro tahun depan.

 

Presiden MHC, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang yakin dengan peluang itu dengan kembalinya Faizal menyertai kem latihan kebangsaan, berkata semua pemain perlu kembali fokus pada latihan dan bersatu hati supaya impian itu dapat direalisasikan.

 

“Peluang untuk beraksi di Rio selepas ini akan lebih cerah, jadi semua pemain kena bersatu hati. Dengan adanya Faizal, mungkin pasukan lawan akan lebih gerun.

 

“Jadi saya harap Fizal dan pemain yang lain supaya kembali bangkit dan fokus dengan persiapan untuk Sukan Olimpik di Rio de Janeiro,” katanya kepada pemberita selepas Istiadat Penganugerahan Bintang, Pingat dan Sijil Pengakap Diraja, Persekutuan Pengakap Malaysia di Istana Abu Bakar di Pekan, hari ini.

 

Dalam masa yang sama baginda turut berharap supaya pemain kelahiran Terengganu yang sememangnya terkenal dengan kemampuan menjaringkan gol melalui pukulan sudut penalti itu supaya nekad berubah.

 

Tengku Abdullah juga mahu semua pemain meningkatkan tahap kecergasan  masing-masing bagi menghadapi semua perlawanan termasuk Piala Sultan Azlan Shah minggu depan di Ipoh.

 

Faizal sebelum ini menimbulkan kontroversi apabila menghilangkan diri lebih sebulan daripada menghadiri latihan pasukan hoki kebangsaan.

 

Ragam pemain itu dikatakan berpunca apabila MHC gagal menjelaskan bonus kemenangan yang dilaporkan tertunggak sejak tahun lepas menyebabkan beliau menghilangkan diri.

 

Bagaimanapun kelibat Faizal yang pernah beraksi dengan sebuah kelab hoki di India muncul Isnin untuk menjalani latihan dengan rakan sepasukan di Stadium Hoki Tun Razak selepas dipujuk oleh Tengku Abdullah. – Bernama/Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.