Keluarga Anwar Mohon Rayuan Pengampunan Di Raja Pada Saat Akhir

PETALING JAYA: Keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memfailkan rayuan pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong, pada saat-saat akhir terhadap hukuman penjara lima tahun yang dihadapinya atas kesalahan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

 

Notis tersebut difailkan bagi mengelakkan kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh.

 

Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat, Fahmi Fadzil berkata rayuan tersebut telah difailkan oleh anak kedua Anwar, Nurul Nuha pada Selasa.

 

“Rayuan pengampunan tersebut telah dihantar oleh Nuha bersama dengan ibunya ke Istana Negara petang Selasa.

 

“Rayuan semakan kehakiman terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan juga akan berjalan seperti yang dirancang,” katanya ketika dihubungi mStar Online pada Selasa.

 

Fahmi berkata keluarga Ketua Pembangkang itu akan mengeluarkan kenyataan penuh mengenai rayuan pengampunan tersebut dalam tempoh satu jam lagi.

 

Sementara itu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata pihaknya masih perlu surat rasmi daripada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk mengesahkan tarikh penerimaan notis berkenaan.

 

“Pengesahan daripada Speaker akan membolehkan SPR mendapatkan pandangan daripada Penasihat Undang-Undang SPR untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

 

Pada Isnin, Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli dilaporkan berkata  Anwar tidak akan memohon pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong terhadap hukuman penjara lima tahun yang dikenakan terhadapnya.

 

Rafizi memberitahu bahawa mereka tidak menerima sebarang arahan daripada Anwar berhubung permohonan pengampunan berkenaan. – MStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.