‘DAP Seperti Anak Kecil’ – Nik Abduh

KUALA LUMPUR: Parti DAP seumpama anak kecil yang menghentak-hentak kaki kerana tidak dapat apa yang ia mahukan, kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

 

Ahli Parlimen Pasir Mas itu menyatakan demikian melalui status Facebooknya: “Jika DAP marah-marah tak puas hati dengan PAS, itu bukan bermakna PAS telah menzalimi atau tidak berlaku adil kepada rakyat Malaysia atau DAP.

 

Kata beliau, kemarahan itu timbul hanya kerana PAS gagal memenuhi kehendak DAP.

 

“Samalah macam anak-anak yang menghentak-hentak kaki tak puas hati di depan ibunya. Ia soal tak dapat apa yang dimahukan. Itu sifat semula jadi anak-anak kecil. Masalah agungnya ialah DAP ni bukan anak-anak lagi,” ujar beliau.

 

Nik Mohamad Abduh dipercayai berkata demikian sebagai merujuk kepada isu yang sering dibangkitkan oleh DAP khususnya mengenai pelaksanaan undang-undang hudud di Kelantan.

 

Sebelum ini, Penolong Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan pernah berkata bahawa DAP tidak boleh menghalang PAS daripada melaksanakan undang-undang itu di Kelantan kerana pakatan pembangkang yang diwujudkan pada tahun 2008 bukan kepunyaan DAP.

 

Menurutnya, PAS tidak akan tunduk kepada DAP dalam usaha melaksanakan Enakman Kanun Jenayah Syariah II 1993 atau hudud di Kelantan sebaliknya DAP disaran keluar daripada pakatan pembangkang sekiranya tidak bersetuju dengan perjuangan PAS itu.

 

Sementara itu, Pensyarah kanan Kajian Politik dan Antarabangsa Universiti Utara Malaysia  Md Shukri Shuib  berpendapat bahawa PAS tidak boleh secara berterusan menjadi kuda tunggangan pakatan pembangkang sehingga memberi implikasi negatif kepada umat Islam, semata-mata untuk meraih sokongan rakyat terhadap parti pakatan.- Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.