Sokongan Komuniti Cina Untuk Mahathir Membingungkan – MCA

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 23 Januari 2018

(The Star) – Sokongan komuniti Cina untuk Tun Dr Mahathir Mohamad membingungkan, walaupun bekas perdana menteri itu adalah saingan terbesar Pembangkang sebelum ini, kata seorang pemimpin MCA.

“Ia membingungkan mengapa masyarakat Cina begitu gembira apabila Mahathir menyertai pakatan pembangkang yang pernah menjadi saingan terbesarnya,” kata Setiausaha Biro Keharmonian Agama MCA, Chris Daniel Wong dalam satu kenyataan pada hari Selasa (23 Januari).

Beliau berkata kemenangan bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi untuk Barisan Nasional pada pilihan raya umum 2004 merupakan petunjuk jelas bahawa “Mahathirisme” dibenci oleh semua orang, terutamanya kaum Cina.

Beliau menambah bahawa adalah ironi bahawa DAP, yang sebelum ini memujuk rakyat untuk mengorbankan sumber dan tenaga untuk menggulingkan bekas perdana menteri itu, kini “memuliakan Mahathirisme” oleh Dr Mahathir.

Beliau berkata masa depan negara tidak boleh dikorbankan untuk keuntungan diri sendiri, oleh itu, hanya seorang pemimpin yang mempunyai keikhlasan untuk memimpin harus dipilih untuk memerintah negara.

“Pada pilihan raya lepas, rakyat mengundi DAP dan Pakatan kerana mereka berpendapat pakatan pembangkang dapat ‘mengubah’ untuk menjadi lebih baik,” kata Wong.

Beliau mempersoalkan kemungkinan ini untuk berlaku sekarang memandangkan Pakatan telah memutuskan bahawa Dr Mahathir akan menjadi perdana menteri jika ia menang dalam pilihan raya umum akan datang.

“Adakah Dr Mahathir akan memerintah dengan berbeza apabila beliau bersama Pakatan?” tanya Wong.

Beliau menambah bahawa pengerusi Pakatan hanya mengetuai kumpulan bekas pemimpin Umno yang tidak puas hati yang hanya mahukan untuk bekas presiden parti mereka Datuk Seri Najib Tun Razak digulingkan.

Beliau kemudian menggesa masyarakat Cina untuk menentukan masa depan yang mereka mahukan, sama ada kerajaan Barisan yang stabil dan sederhana atau pembangkang yang bertentangan dengan itu.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/mca-chinese-support-for-dr-m-puzzling/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.