Projek Terowong dan Kesilapan Yang Terdedah

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 24 Januari 2018

MalaysiaKini melakukan artikel cepat (tetapi tidak lengkap) tentang skandal Terowong Pulau Pinang.

Dalam artikel itu, mereka juga mengesahkan beberapa perkara yang telah berulang kali dinafikan atau diabaikan oleh kerajaan negeri.

Pertama mereka berkata Kerajaan DAP Pulau Pinang “tersilap” menamakan CRCC sebagai pemegang saham walaupun ia bukanlah sebenarnya.

Saya tidak pasti bagaimana Kerajaan DAP Pulau Pinang boleh “tersilap” menamakan syarikat gergasi China dalam kenyataan akhbar rasmi untuk meyakinkan rakyat Pulau Pinang bahawa projek mega terbesar mereka bernilai RM6.34 bilion telah dianugerahkan kepada syarikat yang kukuh secara kewangan dan teknikal, tetapi nampaknya “kesilapan” sedemikian boleh berlaku – mungkin hanya di Pulau Pinang yang dikuasai DAP.

Kedua, Mkini juga bersetuju bahawa BUCG tidak lagi dalam SPV bermaksud melanggar syarat kewangan untuk mempunyai modal berbayar gabungan sekurang-kurangnya RM381 juta. (BUCG kini digantikan oleh syarikat fesyen tempatan kecil yang dipanggil Voir.)

Ini adalah pelanggaran yang sangat penting kerana SPV itu hari ini masih hanya mempunyai modal berbayar sekurang-kurangnya RM381 juta walaupun selepas 5 tahun menandatangani perjanjian.

Dalam mana-mana keadaan biasa, penganugerahan projek itu akan menjadi batal dan tidak sah tetapi nampaknya Kerajaan Pulau Pinang sangat tidak tegas dan tidak peduli.

Ketiga, Mkini mengesahkan bahawa di bawah perjanjian itu, syarikat itu sepatutnya telah menyelesaikan semua laporan menjelang tarikh akhir April 2016. Tetapi pada Oktober 2017, kita diberitahu bahawa laporan itu tidak lagi perlu diselesaikan dengan kadar segera.

Sekali lagi, Kerajaan Pulau Pinang sangat tidak tegas dan tidak mendenda SPV itu walaupun hampir dua tahun lewat untuk menyelesaikan laporan itu atau 4 tahun terlambat dalam memulakan sebarang pembinaan.

Sementara itu, SPV dengan gembira mengaut keuntungan dari projek kondo mewah yang sudah dibina di atas tanah yang diberikan sebagai bayaran.

Akhir sekali, walaupun Mkini berkata “tidak” ada sebarang pra-jualan tanah, mereka mengesahkan bahawa terdapat perjanjian yang memberi hak kepada syarikat tersenarai untuk membeli tanah itu dan wang itu telah dibayar.

Saya tidak faham bagaimanakah itu tidak dianggap pra-jualan tanah sebanyak RM2.83 bilion.

Berikut adalah panduan “tidak lengkap” yang juga tidak termasuk banyak kontroversi lain: https://www.malaysiakini.com/news/409793

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.