Menteri India Mahu Hapus Teori Evolusi Darwin

Menteri pendidikan tinggi India telah mengkritik saintis dan meminta teori evolusi dikeluarkan dari kurikulum sekolah.

Menterinya bernama Satyapal Singh telah mempersoalkan setakat ini tiada siapa yang pernah melihat monyet berubah menjadi manusia.

Satyapal Singh bahkan menyatakan bahawa kementeriannya bersedia untuk menganjurkan persidangan antarabangsa di mana saintis boleh berkumpul untuk membahaskan teori Charles Darwin.

“Saya mempunyai senarai kira-kira 10 hingga 15 saintis hebat di dunia yang mengatakan tidak ada bukti bahawa teori evolusi itu benar,” kata Singh, seperti yang dilaporkan Guardian pada (23/1/2018)

Kenyataan itu diberikan semasa menyampaikan kuliah di sebuah universiti di negeri itu minggu lalu sambil memetik tuntutan Albert Einstein bahawa Teori Evolusi Darwin itu tidak ilmiah.

Singh, yang memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang kimia dari Universiti Delhi, menegaskan beliau bercakap sebagai “saintis ilmiah”.

“Teori Darwin secara ilmiah salah dan ia perlu diubah dalam kurikulum sekolah dan kolej,” katanya.

“Tidak seorang pun, termasuk nenek moyang kita secara bertulis atau secara lisan, berkata mereka pernah melihat monyet berubah menjadi manusia.

Charles Darwin menerbitkan teorinya tentang evolusi hampir 160 tahun yang lalu dengan alasan bahawa semua spesies, termasuk manusia, berkembang dari masa ke masa melalui proses pemilihan semula jadi.

Dia berpendapat bahawa manusia dan monyet memiliki nenek moyang yang sama yang hidup lebih dari 7 bilion tahun yang lalu. – SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.