Hakim Izin Budak Bawa Ganja Di Sekolah

Hakim federal di Illinois, Amerika Syarikat membenarkan kanak-kanak berusia 11 tahun untuk membawa ganja ke sekolah bagi tujuan kesihatan.

Seperti yang dilaporkan oleh Metro.uk, Ashley Surin, sebelum ini diharamkan ke kelas selepas pengurusan sekolah mendapati bahawa dia menggunakan minyak dan ekstrak ganja untuk mengurangkan sawannya.

Gadis dari Schaumburg di Illinois, itu menderita leukemia lymphoblastic.

Dia didiagnosis dengan penyakit pada tahun 2008 dan menjalani kemoterapi dengan suntikan tulang belakang untuk melawan kanser.

Walau bagaimanapun, salah satu daripada suntikan menyebabkan dia mengalami derita.

Dia telah melawan penyakit sejak berusia 2 tahun.

Ashley mencuba beberapa ubat untuk menghentikan kejangnya.

Ada yang menyebabkan dia mengalami kehilangan ingatan dan yang lain membuatnya kehilangan tenaga.

Akhirnya, musim panas lalu, keluarganya mencari pilihan alternatif.

Seorang doktor mencadangkan agar dia menukar makanannya dan cuba ganja perubatan.

Ashley kemudian mula menggunakan ganja pada Ogos tahun lalu selepas keluarga mangsa memperoleh lesen untuk menggunakannya untuk tujuan perubatan.

Sejak itu, kesihatan Ashley bertambah baik dan menjadi ceria.

Walau bagaimanapun, pengurusan sekolah melarang beliau menggunakan ganja walaupun untuk tujuan rawatan di persekitaran sekolah.

Ibu bapa Ashley kemudian menggugat Sekolah Schaumburg 54 dengan alasan bahawa Ashley tidak boleh pergi ke sekolah tanpa membawa ganja pada pergelangan tangannya yang ditetapkan oleh doktor.

Ibu bapa Ashley berjuang di mahkamah dan memenangi kes itu selepas seorang hakim persekutuan di Illinois pada hari Isnin, 22 Januari 2018 membenarkan remaja itu kembali ke sekolah termasuk penggunaan ganja perubatan.

Keputusan hakim itu adalah selaras dengan pertimbangan pendakwa pendidikan Darcy Kriha bahawa Ashley adalah seorang yang kecil dan mendesak mahkamah membenarkannya menghadiri kelas dan mendapatkan bantuan dari staf sekolah untuk mengambil kondisinya.

“Ekstrak dan minyak ganja sangat ajaib untuknya,” kata ibu Ashley, Mauren Surin, kepada mahkamah seperti yang dipetik IB Times.

Menurutnya, Ashley boleh berjalan dan bercakap lebih baik sejak menggunakan ganja perubatan.

“Otaknya kini boleh berfikir dengan lebih baik malah dia dapat berinteraksi,” kata Maureen.- SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.