Wanita Didakwa Tipu Kira-Kira RM9.31 Juta Melalui Skim Cepat Kaya

TAIPEI – Rahsia seorang wanita jelita popular kerana sering memaparkan gaya hidup mewah di laman sosial akhirnya terbongkar apabila dihukum penjara kerana terbabit dalam skim cepat kaya.

Lin Siyin, 37, didakwa menipu hampir 67.55 juta dolar Taiwan ( kira-kira RM9.31 juta) dalam tempoh tujuh tahun untuk menampung kehidupan mewahnya.

Wanita itu yang juga digelar ‘dewi kereta mewah’ menerusi media sosial kerana sering memuat naik gambar bersama-sama dengan kereta mewah.

 

 

 

Lin turut menunjuk-nunjuk kemewahannya dengan memuat naik gambarnya membeli beg tangan jenama Hermes dan jam tangan Patek Phillipe.

Dia juga menggunakan wang milik pelaburnya untuk membeli beberapa rumah dan kereta mewah.

Bagaimanapun, kehidupan mewah wanita itu tidak bertahan lama selepas dia ditangkap pihak berkuasa Taiwan kerana menipu dan memperdayakan orang ramai.

Lin dituduh memperdayakan ahli keluarga, rakan dan beberapa individu untuk melabur dengan satu skim pelaburan yang menjanjikan pulangan lumayan.

Mahkamah Tinggi Taiwan, baru-baru ini, menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan tujuh bulan terhadap Lin yang didapati bersalah atas tuduhan pecah amanah dan niat untuk memperdayakan.

Akhbar Apple Daily Taiwan melaporkan, Lin mewujudkan satu skim pelaburan pada 2010 dan memujuk ahli keluarga serta rakannya untuk melabur.

Lin turut menjanjikan keuntungan termasuk faedah sebanyak lapan peratus dan bonus bulanan antara dua hingga lapan peratus.

Seorang mangsa berkata, dia memindahkan wang berjumlah 23.2 juta dolar Taiwan (RM3.2 juta) kepada Lin tiga tahun lalu kerana tertarik dengan skim pelaburan berkenaan.

“Bagaimanapun, sehingga kini saya gagal mendapatkan wang saya kembali,” jelasnya. – Agensi

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.