Ramai Yang Telah Salah Mendakwa bahawa GST Adalah Cukai Tambahan Baru – LSS

Tulisan asal oleh:
Facebook Lim Sian See, 22 November 2017

53. Salah satu langkah yang penting untuk ini ialah Cukai Barangan dan Perkhidmatan, atau GST – salah satu sumber utama serangan pembangkang terhadap kerajaan.

54. Ramai yang telah mendakwa dengan salah bahawa GST adalah cukai tambahan baru, dikuatkuasakan hanya untuk tujuan membawa lebih banyak pendapatan kepada Kerajaan. Malah, ia sebenarnya adalah pengganti cukai jualan dan perkhidmatan yang tidak cekap, rumit dan tidak berfungsi dengan baik untuk sama ada pengguna atau perniagaan.

55. Jika meningkatkan pendapatan adalah satu-satunya niat kita, adalah lebih mudah untuk meningkatkan cukai korporat, pendapatan dan cukai jualan dan perkhidmatan yang sedia ada. Akan tetapi, tindakan itu akan menjadi memberi kesan buruk bagi perniagaan tempatan, dan tidak menarik bagi pelabur antarabangsa.

56. Malah, sejak saya menjadi Menteri Kewangan pada 2008, kami telah mengurangkan cukai korporat daripada 27% kepada 24%. Kadar cukai pendapatan peribadi juga telah jatuh, dari 28% pada tahun 2008 kepada 24% sekarang untuk majoriti rakyat Malaysia.

57. Kami juga menaikkan had cukai supaya mereka yang pendapatannya adalah RM4,000 atau kurang tidak lagi perlu membayar sebarang cukai pendapatan – tidak seperti di masa lalu, di mana mereka yang mempunyai gaji walaupun RM2,000 dikenakan cukai. Ini semua adalah insentif untuk individu dan perniagaan untuk berjaya, kerana mereka mendapat peratusan yang jauh lebih tinggi hasil kerja keras mereka.

58. Oleh itu, GST tidak sepatutnya dianggap sebagai cukai tambahan baru tetapi sebahagian daripada pembaharuan cukai menyeluruh yang direka untuk menjadikan Malaysia lebih berdaya saing, mengawal ekonomi yang menyalahi undang-undang, untuk mengurangkan pengelakan cukai dan meluaskan asas cukai keseluruhan.

59. Sejak Malaysia melaksanakan GST pada tahun 2015, banyak negara lain, seperti India dan Mesir, telah mengikuti tindakan itu, sementara semua Negara Kerjasama Teluk – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu – akan melaksanakan GST mereka pada 1 Januari tahun depan.

60. Dan rancangan ekonomi kita telah membawa kepada kadar GST Malaysia sebanyak 6% sahaja – jauh lebih rendah daripada negara-negara lain yang tidak mempunya asas ekonomi yang kukuh seperti kita.

61. Sebahagian besar negara – lebih dari 160 negara di seluruh dunia – telah melaksanakan GST kerana mereka tahu mereka memerlukannya untuk menjadikan negara mereka lebih kukuh dan lebih berdaya saing. Anehnya, pihak pembangkang mendakwa mereka tidak memahami perkara ini. Mereka mahu memansuhkannya – tetapi tanpa cadangan mengenai bagaimana mereka akan menghasilkan RM41 bilion yang dikutip melalui GST pada tahun lepas.

62. Saya juga ingin menjelaskan bahawa dakwaan bahawa GST adalah perlu untuk membayar 1MDB adalah satu pembohongan – seperti yang sangat diketahui oleh ahli-ahli politik yang membuat dakwaan palsu ini.

https://www.thestar.com.my/news/nation/2017/10/24/najibs-economic-vision-for-malaysia/

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.