Hari Di Mana Mahathir Menggunakan Tentera Untuk Kekal Berkuasa – Raja Petra

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 22 November 2017

Tidak ramai rakyat Malaysia yang sedar bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad secara teknikalnya bukan lagi Perdana Menteri pada Februari 1988. Umno telah dibatalkan pendaftarannya oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS) jadi parti itu tidak lagi menjadi anggota Barisan Nasional dan Mahathir bukan lagi pengerusi gabungan itu.

Mahathir sepatutnya meletak jawatan sebagai Perdana Menteri pada bulan Februari 1988 atau mereka boleh meluluskan undi tidak percaya kepada Parlimen untuk menggulingkan Mahathir (dan mereka mempunyai cukup undi untuk melakukannya kerana hanya kira-kira 50 dari 177 Ahli Parlimen berpihak dengan Mahathir). Mahathir, bagaimanapun, memberi amaran kepada Barisan Nasional bahawa jika mereka cuba memecatnya sebagai Perdana Menteri (dan membolehkan Tengku Razaleigh Hamzah mengambil alih) beliau akan menggunakan tentera untuk mengambil alih dan Parlimen akan digantung seperti pada 1969).

Tengku Razaleigh dan seluruh Barisan Nasional tahu bahawa Mahathir akan melakukan itu kerana tiga bulan sebelum itu beliau telah melantik iparnya sebagai Ketua Angkatan Tentera yang baru sebagai tindakan awal sekiranya mereka cuba untuk menggulingkannya. Mahathir merasakan bahawa sebahagian besar Barisan Nasional menyokong Tengku Razaleigh dan jika berlakunya pemilihan parti yang ‘digantung’, ‘Kumpulan B’ akan menang.

Menurut Tengku Razaleigh, beliau telah memenangi pemilihan parti tetapi Mahathir menipu. Terdapat ura-ura tentang terputus bekalan elektrik dan sebagainya. Akhirnya Mahathir menang tipis dan Tengku Razaleigh dirompak dari jawatan Presiden Umno dan juga jawatan Perdana Menteri.

Mahathir mahu menyingkirkan Tengku Razaleigh dan ‘Kumpulan B’, jadi beliau meminta Pendaftar Pertubuhan (RoS) untuk membatalkan pendaftaran Umno. RoS memberitahu Mahathir bahawa jenayah Umno tidak cukup serius untuk menyebabkan pembatalan pendaftaran. Apa yang perlu mereka lakukan hanyalah mengadakan pemilihan parti sekali lagi tetapi Mahathir tidak mahu. Beliau tahu jika beliau mengadakan pemilihan parti sekali lagi maka kali ini beliau akan kalah dan Tengku Razaleigh akan mengambil alih sebagai Presiden Umno baru dan seterusnya Perdana Menteri Malaysia yang baru.

Jadi Mahathir menegaskan bahawa RoS membatalkan pendaftaran Umno untuk mengelak daripada mengadakan pemilihan semula parti.

Kebetulan, ini juga yang diharapkan oleh Lim Kit Siang. Itulah sebabnya beliau enggan mengadakan pemilihan semula parti selepas pemilihan parti bulan Disember 2012 dan pemilihan semula September 2013 diisytiharkan batal dan tidak sah. Mereka berharap ini akan membantu mengelakkan pemilihan semula parti baru kerana satu-satunya cara mereka dapat menghalang Tan Seng Giaw dan ‘Kumpulan B’ daripada mengambil alih parti itu adalah untuk terus menipu dalam pemilihan semula parti.

Bagaimanapun, RoS enggan membatalkan pembatalan DAP jadi mereka masih terpaksa mengadakan pemilihan semula parti baru-baru ini dan mereka perlu terus menipu untuk mengelakkan Tan Seng Giaw dan geng mengambil alih. Jika mereka tidak mengadakan pemilihan semula parti maka DAP mungkin tidak dapat bertanding dalam pilihan raya umum yang akan datang di bawah bendera mereka sendiri dan mungkin perlu menumpang bendera PAN (seperti apa yang hampir berlaku pada pilihan raya umum 2013 ketika DAP mahu bertanding dalam pilihan raya umum menggunakan bendera PAS).

Jadi, pada tahun 1988, Mahathir menegaskan bahawa RoS membatalkan pendaftaran Umno dan kemudian orang-orang Tengku Razaleigh dengan cepat mengemukakan permohonan untuk mendaftarkan sebuah parti baru yang dipanggil Umno Malaysia. Apabila Mahathir mendapat tahu tentang itu, beliau panik dan memberitahu Timbalannya, Tun Ghafar Baba, untuk dengan cepat juga mengemukakan permohonan untuk mendaftarkan Umno baru yang mereka panggil Umno Baru.

Setiausaha Politik Ghafar, Kamarudin Jaffar, menghabiskan tiga hari membuat perlembagaan parti Umno Baru dan kemudian mengemukakan permohonan untuk mendaftarkan Umno Baru. RoS kemudian mengumumkan bahawa memandangkan Umno Baru telah membuat permohonan terlebih dahulu untuk nama Umno maka Umno Malaysia terpaksa ditolak (walaupun Umno Malaysia mengemukakan permohonannya tiga hari sebelum Umno Baru). Umno Malaysia kemudiannya diubah kepada Semangat 46, yang bermaksud semangat 1946, ketika Umno pertama kali didaftarkan.

Kini, DAP menghadapi masalah yang sama seperti yang dihadapi oleh Umno pada tahun 1988 (di mana ia perlu mengadakan pemilihan parti yang baru dan bukannya membatalkan pendaftaran untuk mengelak daripada mengadakan pemilihan parti baru di mana anda, sekali lagi, perlu menipu untuk mengelakkan ‘Kumpulan B’ dari mengambil alih parti – dalam kes ini ‘Kumpulan B’ adalah Tan Seng Giaw dan geng).

Masalah DAP, yang termasuk dengan masalah PPBM dengan pergerakan belianya, kini menjadi halangan untuk mendapatkan pendaftaran Pakatan Harapan. Ia seperti ketika Umno Baru terpaksa keluar dari Barisan Nasional pada tahun 1988 untuk mengelak daripada membuatkan Barisan Nasional terbatal pendaftarannya.

Sebenarnya, untuk beberapa bulan Umno Baru bukan ahli Barisan Nasional jadi Mahathir bukan lagi Pengerusi Barisan Nasional. Pengerusi Barisan Nasional adalah Ling Liong Sik, Presiden MCA. Mahathir adalah Presiden Umno Baru – tetapi Umno Baru tidak menguasai majoriti kerusi di Parlimen (Barisan Nasional yang menguasai majoriti, yang mana Umno Baru bukanlah sebahagian daripadanya).

Menurut struktur Barisan Nasional yang dipersetujui, Mahathir sepatutnya meletak jawatan sebagai Perdana Menteri dan Barisan Nasional perlu mencadangkan Perdana Menteri baru untuk kelulusan DYMM Sultan. Tetapi Mahathir enggan meletak jawatan dan menyerahkan kuasa kepada Barisan Nasional, yang mana beliau bukan lagi Pengerusi dan Umno bukan lagi ahli.

Pada bulan Oktober 1987, Mahathir melantik iparnya sebagai Ketua Angkatan Tentera yang baru supaya beliau dapat mengawal tentera. Beliau kemudian memberitahu Barisan Nasional bahawa walaupun beliau kini dianggap Perdana Menteri yang tidak sah, jika mereka cuba menggulingkannya, beliau akan meminta tentera untuk mengambil alih dan Parlimen akan digantung.

Oleh itu, tiada siapa yang berani meminta Mahathir untuk meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri atau meluluskan undi tidak percaya kepada Parlimen untuk menggulingkannya (walaupun mereka mempunyai cukup undi untuk berbuat sedemikian). Barisan Nasional diminta mengadakan mesyuarat dengan Liong Sik sebagai pengerusi mesyuarat itu (dan di ibu pejabat Umno) untuk meluluskan Umno Baru sebagai ahli gabungan baru.

Keputusan untuk menerima Umno Baru ke dalam Barisan Nasional perlu sebulat suara dan sekalipun hanya satu pihak tidak bersetuju maka Umno Baru tidak boleh menjadi anggota gabungan itu. Bagaimanapun, sebelum mesyuarat itu diadakan, semua presiden parti komponen dalam Barisan Nasional diberitahu bahawa pada hari mesyuarat itu, tentera akan berada pada ‘amaran merah’ dan jika Umno Baru tidak dimasukkan ke dalam Barisan Nasional, atau jika Mahathir (yang tidak akan menghadiri mesyuarat itu kerana beliau bukan lagi Pengerusi dan Umno bukan lagi menjadi ahli) digulingkan, maka Malaysia akan dikuasai oleh tentera.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/the-day-mahathir-used-the-military-to-stay-in-power/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.